Dílny studentů pekařství a cukrářství v Nové Pace jsou kompletně opravené a energeticky úspornější
Studenti cukrářství na střední škole v Nové Pace mohou znovu využívat své školní dílny. Ty jsou nyní po rozsáhlé přestavbě především energeticky úspornější. Při rekonstrukci historické školní budovy byly také přistavěny nové prostory, ve kterých jsou instalované moderní pekařské technologie.
S ředitelem školy Petrem Jarošem stojíme v místě bývalé půdy, kde bychom ještě před několika měsíci sotva prošli. „Tento prostor byl výrazně snížený. A hlavně to byla stará půda. Nevyužité prostory, odkladiště všeho možného.“
Čtěte také
Vznikla tu velká místnost, která poslouží budoucím cukrářům. „Tento prostor budou cukrářky využívat jednak na své odborné kurzy, kroužky pro žáky základních škol, které organizujeme, vzdělávání dospělých, přípravu na soutěže, protože dosud se děvčata připravovala vesměs dole v prostorách normální výuky. Takže ty podmínky pro jejich přípravu nebyly úplně ideální.“
Oprava byla velmi zapotřebí, zejména co se týče úspor energií. Došlo k výměně veškerých oken i dveří. „Budova nebyla nikdy zateplena. Takže vzhledem i k umístění, kdy je zde zapotřebí dlouhodobé vytápění i svícení, ve snaze snížit náklady na provoz, jsme se dohodli, že se budova zateplí, vymění se všechny výplně a zmodernizuje kotelna.“
S opravami se začalo v květnu roku 2023 a skončily až v únoru letošního roku. „Velkou komplikací byl strop, přestože tam byl proveden nějaký statický průzkum. Nakonec se při jeho rozkrytí ukázalo, že je natolik nevyhovující, že se to celé muselo nějakým způsobem přepracovat. Takže celý projekt doznal určitých změn.“
Čtěte také
Budoucí pekaři, přestože pracují s nejnovějšími technologiemi, tak se musí naučit řemeslo úplně od začátku. „Cukrařina se dá mechanizovat už ve spoustě kroků. Ale vzhledem k tomu, že to tu vyučujeme, tak je nutné, aby to děti uměly od základů,“ vysvětluje mistrová Eliška Hebká.
Více místa samozřejmě vítají jak studenti, tak i kantoři. „Vzhledem k tomu, kolik je zde studentů, tak každá část prostoru se určitě hodí.“
V nových prostorách budou pracovat nejen studenti, ale poslouží také například k nejrůznějším výstavám.
Související
-
Studuje střední školu v Nové Pace, ale už o ní ví celý cukrářský svět. Talentovaná Šárka Balogová
Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem.
-
V 9 letech se rozhodla stát cukrářkou. Držitelka zlata ze světové olympiády poradí s dortem i vám
Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě dost a dost. A je to dobře, protože receptů na úžasné laskominy je spousta. A kdo má rád sladké, může celoživotně hledat.
-
Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku
Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Řetězec Albert se snaží sebrat web aktivistům kritizujícím chov kuřat. ‚Poškozuje nás,‘ tvrdí
-
Propagandista Kremlu označil tři strany v Česku za proruské. ‚Je nám to jedno,‘ komentují politici
-
Hvězda, kterou uvidíte na vlastní oči jen jednou. Blíží se exploze, která nastává co 80 let, říká astronomka
-
Italové na úvod mistrovství Evropy otočili zápas s Albánií, soupeř vstřelil rekordně rychlou branku