Dílny studentů pekařství a cukrářství v Nové Pace jsou kompletně opravené a energeticky úspornější

22. květen 2024 21:47

Studenti cukrářství na střední škole v Nové Pace mohou znovu využívat své školní dílny. Ty jsou nyní po rozsáhlé přestavbě především energeticky úspornější. Při rekonstrukci historické školní budovy byly také přistavěny nové prostory, ve kterých jsou instalované moderní pekařské technologie.

S ředitelem školy Petrem Jarošem stojíme v místě bývalé půdy, kde bychom ještě před několika měsíci sotva prošli. „Tento prostor byl výrazně snížený. A hlavně to byla stará půda. Nevyužité prostory, odkladiště všeho možného.“

Čtěte také

Vznikla tu velká místnost, která poslouží budoucím cukrářům. „Tento prostor budou cukrářky využívat jednak na své odborné kurzy, kroužky pro žáky základních škol, které organizujeme, vzdělávání dospělých, přípravu na soutěže, protože dosud se děvčata připravovala vesměs dole v prostorách normální výuky. Takže ty podmínky pro jejich přípravu nebyly úplně ideální.

Oprava byla velmi zapotřebí, zejména co se týče úspor energií. Došlo k výměně veškerých oken i dveří. „Budova nebyla nikdy zateplena. Takže vzhledem i k umístění, kdy je zde zapotřebí dlouhodobé vytápění i svícení, ve snaze snížit náklady na provoz, jsme se dohodli, že se budova zateplí, vymění se všechny výplně a zmodernizuje kotelna.

Dílny studentů pekařství a cukrářství v Nové Pace jsou kompletně opravené

S opravami se začalo v květnu roku 2023 a skončily až v únoru letošního roku. „Velkou komplikací byl strop, přestože tam byl proveden nějaký statický průzkum. Nakonec se při jeho rozkrytí ukázalo, že je natolik nevyhovující, že se to celé muselo nějakým způsobem přepracovat. Takže celý projekt doznal určitých změn.

Čtěte také

Budoucí pekaři, přestože pracují s nejnovějšími technologiemi, tak se musí naučit řemeslo úplně od začátku. „Cukrařina se dá mechanizovat už ve spoustě kroků. Ale vzhledem k tomu, že to tu vyučujeme, tak je nutné, aby to děti uměly od základů, vysvětluje mistrová Eliška Hebká.

Více místa samozřejmě vítají jak studenti, tak i kantoři. „Vzhledem k tomu, kolik je zde studentů, tak každá část prostoru se určitě hodí.

V nových prostorách budou pracovat nejen studenti, ale poslouží také například k nejrůznějším výstavám.

Spustit audio

Související