Studuje střední školu v Nové Pace, ale už o ní ví celý cukrářský svět. Talentovaná Šárka Balogová
Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem a výsledky na sebe nedaly dlouho čekat. Letos zvítězila na světovém poháru kuchařů a cukrářů Culinary World Cup Lucemburk v kategorii, ve které se hodnotily dovezené cukrářské modely.
Šárka za 180 hodin vytvořila Něžnou žirafu vysokou 80 centimetrů a posetou pestrobarevnými motýly. Mezinárodní porotu nápadem i provedením zaujala a určitě zaujme i vás, protože 6. ledna ji uvítáme tady u nás v Českém rozhlase Hradec Králové.
Čtěte také
„Já jsem vytvořila žirafu a ten výtvor mi zabral dva až tři měsíce. Byla to opravdu hodně náročná práce. Dát to vše dohromady a zejména aby to drželo,“ říká Šárka Balogová a vysvětluje, co bylo na jejím oceněném výrobku nejnáročnější.
„Rozhodně motýlci. Protože bylo těžké aby vůbec jejich křídla držela spolu s tělíčkem pohromadě. A tykadla jsou velmi jemná, jsou udělána z glazury, kterou jsem obarvila na lehce fialovou barvu.“
Jak vlastně vznikl nápad vytvořit žirafu s motýlky? „Mám hodně ráda africká zvířata a z nich právě žirafy. Tak jsem se rozhodla ji vytvořit. Ale nikoliv obyčejnou, tak jsme ji udělali víc fantasy. Pak jsme vymysleli, že okolo dáme liánu. A že by bylo roztomilé, aby tam létali okolo motýlci.“
Čtěte také
Cukrařina není pro Šárku pouhé studium, ale velký životní koníček. „Šla jsem na tuto školu s tím, že mne to opravdu baví a chtěla bych to ve svém životě dělat.“
Když člověk tvoří z cukrářské hmoty, je zapotřebí mít před sebou nějakou předlohu nebo stačí čistě fantazie? „Když jsem modelovala, tak jsem postupně přicházela na to, že bych tam i dodělala něco navíc. Napadlo mne to a řekla jsem si, že to bude hezčí. Takže na některé nápady přijde člověk až v průběhu té práce.“
Šárka Balogová tvrdí, že už teď se jí v hlavě rodí nové nápady, které by pod jejíma rukama mohly vzniknout.
Související
-
„Nejdůležitější je trpělivost.“ Aneta, Bára a Eliška přivezly domů tři zlata z cukrářské olympiády
Představíme vám tři skvělé cukrářky a reprezentantky Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace. Přivezly totiž tři zlaté medaile ze světové cukrářské olympiády.
-
Perníkové ptačí budky a hudební nástroje. Nová Paka přivítala jaro vůní a Kouzlením z perníku
Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace dnes patřila Kouzlení z perníku. Na celostátní soutěž, která se letos zaměřila na jaro a hudbu zavítáme s Vlaďkou Wildovou.
-
Cukrář a kadeřník mají hodně společného. Oba musí být kreativní, říká Jan Jirka z „Peče celá země“
Dívali jestli jste se před časem v televizi na soutěž Peče celá země? Jestli ano, tak budete jednoho ze soutěžících znát. Je z Červeného Kostelce a jmenuje se Jan Jirka.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Legálně tři rostliny a jen 50 gramů konopí? ‚Je to úlet, většina úrody se bude muset zničit,‘ říká Vobořil
-
Totální republikánská moc a nejistota. Tak bude vypadat Trumpův druhý mandát, odhaduje Žantovský
-
Asi dva miliony Čechů nemají registraci u zubaře. ‚Obraťte se na pojišťovny,‘ vyzývá šéf stomatologů
-
Policie navrhla obžalovat manažery zkrachovalé ERB banky včetně hledaného podnikatele Popova