Studuje střední školu v Nové Pace, ale už o ní ví celý cukrářský svět. Talentovaná Šárka Balogová

30. prosinec 2022 07:43

Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem a výsledky na sebe nedaly dlouho čekat. Letos zvítězila na světovém poháru kuchařů a cukrářů Culinary World Cup Lucemburk v kategorii, ve které se hodnotily dovezené cukrářské modely.

Šárka za 180 hodin vytvořila Něžnou žirafu vysokou 80 centimetrů a posetou pestrobarevnými motýly. Mezinárodní porotu nápadem i provedením zaujala a určitě zaujme i vás, protože 6. ledna ji uvítáme tady u nás v Českém rozhlase Hradec Králové.

Čtěte také

„Já jsem vytvořila žirafu a ten výtvor mi zabral dva až tři měsíce. Byla to opravdu hodně náročná práce. Dát to vše dohromady a zejména aby to drželo,“ říká Šárka Balogová a vysvětluje, co bylo na jejím oceněném výrobku nejnáročnější.

„Rozhodně motýlci. Protože bylo těžké aby vůbec jejich křídla držela spolu s tělíčkem pohromadě. A tykadla jsou velmi jemná, jsou udělána z glazury, kterou jsem obarvila na lehce fialovou barvu.

Jak vlastně vznikl nápad vytvořit žirafu s motýlky? „Mám hodně ráda africká zvířata a z nich právě žirafy. Tak jsem se rozhodla ji vytvořit. Ale nikoliv obyčejnou, tak jsme ji udělali víc fantasy. Pak jsme vymysleli, že okolo dáme liánu. A že by bylo roztomilé, aby tam létali okolo motýlci.

Čtěte také

Cukrařina není pro Šárku pouhé studium, ale velký životní koníček. „Šla jsem na tuto školu s tím, že mne to opravdu baví a chtěla bych to ve svém životě dělat.

Když člověk tvoří z cukrářské hmoty, je zapotřebí mít před sebou nějakou předlohu nebo stačí čistě fantazie? „Když jsem modelovala, tak jsem postupně přicházela na to, že bych tam i dodělala něco navíc. Napadlo mne to a řekla jsem si, že to bude hezčí. Takže na některé nápady přijde člověk až v průběhu té práce.

Šárka Balogová tvrdí, že už teď se jí v hlavě rodí nové nápady, které by pod jejíma rukama mohly vzniknout.

Spustit audio

Související