Rodinám s postiženými dětmi může v Královéhradeckém kraji pomoci takzvaný homesharing

27. březen 2022 07:57

V Královéhradeckém kraji se hledají rodiny s postiženými dětmi a zároveň dobrovolníci, kteří o ně pomohou pečovat. Jde o takzvaný homesharing. Rodiče, kteří trvale pečují o postižené dítě, totiž nemají zpravidla žádný čas sami na sebe nebo na ostatní děti v rodině. Vzácností je i posezení s kávou na lavičce před domem nebo obyčejná procházka po lese. 

Čtěte také

Proto nezisková organizace Orion z Rychnova nad Kněžnou přichází s možností zajistit hlídání postižených dětí jinými rodinami.

Rodina žije s šestnáctiletým Patrikem v malém rodinném domku na Trutnovsku. Přestože své starší dítě milují celým svým srdcem, uvědomují si, že kvůli celodenní péči potřebují také trochu času i sami pro sebe.

Podle tatínka Josefa by stačilo několik volných hodin měsíčně. „Určitě i třeba jen jednou za měsíc by nám to moc pomohlo. Prostě si odpočinout. Že si manželský pár spolu někam vyrazí a stráví společně nějaký volný čas. My tohle prakticky neznáme.“

„Stačilo by si zajít třeba jen na chvíli na kávu," připojuje se do hovoru maminka Lucie. „Mladší syn hraje hokej a že bychom my oba dva se mohli jít podívat na jeho zápas. To bych byla moc ráda.

Čtěte také

Nejmladší člen rodiny Nicolas potvrzuje, že by společné volné chvilky také uvítal. „Budu rád, když budeme moci s taťkou a mamkou vyrazit někam jako rodina třeba do restaurace na oběd, což teď nemůžeme, protože se staráme o Patrika. Vždy musí někdo zůstat doma.

Proto se rodina rozhodla zapojit do nabídky neziskové organizace Orion z Rychnova nad Kněžnou. Ta vyhledává další rodiny, které by si na předem domluvený čas vzaly podobně postižené, jako je Patrik, k sobě domů.

Čtěte také

Změna prostředí by podle speciální pedagožky Ivy Doudové pomohla i jim. „Děti s handicapem chtějí podobně jako jiné děti být na návštěvách v jiných rodinách, u kamarádů, u babiček nebo tet. Nikdo nechce být uzavřený jen v jedné místnosti. Jsme lidé a chceme se družit. ať máme jakoukoliv diagnózu nebo jsme zdraví.

Princip sdílené péče vysvětluje koordinátorka Orionu Marie Vrzáková. „Je to pomoc rodinám prostřednictvím hostitelské péče, kdy si hostitel bere dítě s postižením k sobě domů a stará se o něj jako o člena vlastní rodiny.

Prozatím se do takzvaného homesharingu přihlásila necelá desítka rodin s postiženým dítětem. Organizace Orion ale věří, že jich bude časem mnohem víc.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související