Rodáci: vzpomínka na Josefa Škvoreckého, spisovatele oslavujícího Náchod, ženy a jazz

3. listopad 2019

První román Josefa Škvoreckého Zbabělci je malou mapou jeho rodiště. I když se v knize město jeho alter ega Dannyho Smiřického jmenuje Kostelec, místa, o kterých se v díle píše, najdeme v Náchodě dodnes. 

Seděli jsme v Port Arthuru a Benno řekl: „Revoluce se odkládá na neurčito.” To je slavná věta a počátek Škvoreckého Zbabělců. Restaurace, kam chodil románový hrdina s kapelou i sám mladý Josef Škvorecký, je v Náchodě dodnes.

Josef Škvorecký se vrátil do Náchoda. Slavného rodáka připomíná lavička

V Náchodě odhalili lavičku Josefa Škvoreckého. Poctu místnímu rodákovi vytvořil sochař Josef Faltus (na snímku)

Na Masarykově náměstí v Náchodě v neděli slavnostně odhalili lavičku Josefa Škvoreckého. Poctu místnímu rodákovi vytvořil sochař Josef Faltus. Lavička s realistickou sochou spisovatele v nadživotní velikosti nabízí kolemjdoucím dvě místa k sezení. Lavička je začátkem procházky po místech, která se objevují v autorových románech.

A její interiér se dokonce zachoval z velké části takový, jaký byl na konci války, tedy v době, ve které se odehrává děj knihy. Kulečník, vitráže, bar i řada obrazů na stěnách, až na moderní lahve a skleničky, jakoby se tam zastavil čas.

Ostatně do Port Arturu zamířil Josef Škvorecký ihned také poté, co se v 90. letech minulého století mohl z kanadského exilu vrátit do vlasti a rodného města. Z tého návštěvy se zachovala řada fotografií.

Dannyho lásky a jejich domy

Josef Škvorecký se narodil v Náchodě v roce 1924 a stopy po něm jsou zde patrné dodnes. Ostatně už několik desítek let tam právě po místech jeho života i románových Zbabělců požádají vycházky.

Interiér Port Arturu

Z Port Arthuru, ve kterém hrával Danny Smiřický na saxofon, narozdíl od mladého Škvoreckého, který tam chodil jen kapelu poslouchat, je možné procházku jako v románu začít. Je to odtud jen kousek na most přes řeku Metuji, místo, které je také do detailů v románu popsané.

Pivovar, les, a hlavně budova Dannyho i Josefova toužení

V domě u mostu totiž žila románová Irena, ve skutečnosti jedna z platonických lásek samotného mladého Josefa Škvoreckého. Tou byla ve skutečnosti tmavovlasá, velmi sportovně založená Jaroslava Fibírová, spolužačka z gymnázia, která studia nedokončila a byla nasazena na práci na náchodské poště.

Dům, kde žila rodina Škvoreckých

Jejím pravý opakem byla křehká blonďatá Marie Dreslerová, v románu nazývaná Marie a Dagmar. Tady si autor pohrál trochu s fantazií. Rozhodně totiž obě dívky ze svých domů na sebe nemohly vidět. Mariin byt v činžovním domě u nádraží je sice Ireninu bydlišti blízko, ale cloní mu jiné domy.

Radnice, Beránek, Kamenice a sex shop

Vlastně celý román je možné vzít a jít po něm jako s mapou Náchodem. Když psal Škvorecký Zbabělce, dokonce si mapu Náchoda nakreslil a zakresloval do ní děj románu. Tak podle knihy projdete třeba celé náměstí, prohlédnout si můžete radnici, poštu, lázně, hotel u Beránka (v románu vinárna u Lva) a spoustu dalších míst.

Čtěte také

Třeba také Gymnázium Aloise Jiráska, kde Škvorecký studoval, v tamní kapli ministroval a ve školním časopise uveřejnil svou první povídku.

Stále v Náchodě stojí i dům, ve kterém Josef Škvorecký strávil většinu života. V jeho bytě, dlouho poté, co tam jeho rodina už nebydlela a spisovatel žil desítky let v kanadském Torontu, dokonce shodou okolností založili náchodské Občanské fórum.

A velmi úsměvné je to, co se v přízemí domu nachází dnes. Tam, kde žil nesmělý, lyrický a povětšinou jen platonicky po dívkách nešťastně toužící Danny alias Josef, dnes sídlí sex shop.

autoři: Pavel Krejčí , baj
Spustit audio

Související