Josef Škvorecký se vrátil do Náchoda. Slavného rodáka připomíná lavička

11. květen 2014

Na Masarykově náměstí v Náchodě v neděli slavnostně odhalili lavičku Josefa Škvoreckého. Poctu místnímu rodákovi vytvořil sochař Josef Faltus. Lavička s realistickou sochou spisovatele v nadživotní velikosti nabízí kolemjdoucím dvě místa k sezení. Lavička je začátkem procházky po místech, která se objevují v autorových románech.

Lavička byla odhalena za zvuku saxofonu. Tedy typického hudebního nástroje pro hlavního hrdinu několika Škvoreckého knih Dannyho Smiřického.

Socha vypadá velmi reálně. Je v životní velikosti. Josefu Škvoreckému je zhruba 60 let. Má nohu přes nohu a na jedné z nich má položený klobouk. Nápad, že bude mít Škvorecký ve svém rodném městě sochu, vznikl jen pár dní po jeho smrti v lednu 2012.

Předlohou pro sochu byla fotka z 80. let minulého století, na které sedí Josef Škvorecký na lavičce ve Varšavě. Autorem sochy je Josef Faltus. „Lavička vznikala těžce, dlouho, dobře, prima. Fakt mě to bavilo. Od hliněného modelu přes sádrový model. Je odlitá z litiny,“ popisuje sochař.

Nová Škvoreckého lavička je začátkem procházky po místech, která se objevují v autorových románech. Stezka povede z náměstí ke gymnáziu, dále směrem k nádraží a zpátky na náměstí, kde skončí v Dannyho kavárně v Hotelu U Beránka.

Celý nápad kromě turistů oceňuje i předseda Společnosti Josefa Škvoreckého Václav Kryštof. „Je to lavička ve stylu, jaké vidíme běžně v evropských nebo světových metropolích. Pro tu vzpomínku, je to, myslím, velmi vhodné,“ říká.

Josef Škvorecký (1924 Náchod – 2012 Toronto) byl jedním z nejvýznamnějších českých poválečných prozaiků. Mezi jeho neznámější díla patří Zbabělci, Tankový prapor, Prima sezona nebo Mirákl. Po odchodu do exilu založil se svou ženou nakladatelství ‘68 Publishers.

Lavička stála radnici 817 tisíc korun. Podle náchodského starosty Jana Birkeho to sice není malá částka, ale u uměleckého díla se nelze dívat jen na peníze.

„Je to poslední tečka za rekonstrukcí celého náměstí, kterou jsme platili z vlastních prostředků bez jakékoli dotace," dodává Birke.

Spisovatel rodný Náchod zachytil v několika svých knihách, vedle Prima sezony také v Příběhu inženýra lidských duší a ve Zbabělcích.

V roce 1969 odešel Škvorecký do exilu a založil nakladatelství ‘68 Publishers, v němž společně se svou ženou Zdenou Salivarovou vydávali díla autorů, kteří nemohli publikovat v komunistickém Československu. Spisovatel město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých 80. narozenin.

Už v září vznikne na osobu Josefa Škvoreckého další vzpomínka. V Praze, konkrétně na Břevnově, bude po spisovateli pojmenovaný park.

Lavička Josefa Škvoreckého v Náchodě
autor: ova | zdroj: ČTK
Spustit audio