Rada Královéhradeckého kraje jednala o penězích pro krajské nemocnice i opravě hradecké hvězdárny

27. srpen 2024 08:45

Necelý měsíc před krajskými volbami znovu jednala Rada Královéhradeckého kraje. Radní probrali desítky bodů a detaily zjišťoval reportér Tomáš Lorincz.

Čtěte také

Které byly ty nejdůležitější body pondělního jednání?
Například nemocnice - Královéhradecký kraj totiž přidá nemocnicím peníze v takzvaných vyrovnávacích platbách. Rada schválila navýšení o 117 miliónů korun oproti původním 200 miliónům, které už schválilo zastupitelstvo. Více peněz dostanou nemocnice například kvůli inflaci nebo růstu personálních nákladů.

Celkem by tak na provoz měla nemocnice v Jičíně dostat na vyrovnávacích platbách 105 miliónů, Nemocnice Náchod 142 miliónů, v Trutnově 53 a nejmenší Městská nemocnice ve Dvoře Králové 16 miliónů korun. Tyhle peníze by měly nemocnicím umožnit fungování bez větších ekonomických problémů.

Čtěte také

Bude kraj pokračovat v podpoře studentů - mediků? Těm v minulých letech nabízel stipendia, která je měla udržet v regionu.
Tento bod dopadl tak, jak se dalo předpokládat - nadační fond, ze kterého stipendia medikům jdou, dostane od Královéhradeckého kraje 5 miliónů korun.

Tyto peníze by měli dostat studenti posledního ročníku medicíny, kteří se upíší k tomu, že nejméně 3 roky po skončení školy budou pracovat ve zdravotnictví v regionu. Medici si mohou polepšit o 150 tisíc korun, studenti klíčových a nedostatkových oborů pak o dvojnásobek, tedy o 300 tisíc korun. Jde tedy o jednorázovou nevratnou podporu.

Čtěte také

Rada kraje také projednala výsledky architektonické soutěže na opravy hvězdárny v Hradci Králové. Co přesně má kraj s hvězdárnou v plánu?
Měla by to být modernizace a úpravy za zhruba 160 miliónů korun. Oblíbené místo obyvatel i návštěvníků Hradce Králové se podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna začne měnit citlivě a s ohledem na okolí historické budovy, a to možná už od roku 2025.

Každopádně v tomto roce chce kraj vypsat výběrové řízení a jakmile bude mít vítěze, může se pak pustit do práce. Na základě soutěže teď vítězné studio architektů připraví projekt, a to především s důrazem na zachování možností pro vědeckou práci nejméně ve stávajícím rozsahu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související