V Česku hrozí povodně, zesílí i vítr. Připravují se města a obce, vodohospodáři, hasiči i energetici

12. září 2024 08:54

Déšť a silný vítr mohou v Česku v příštích dnech způsobit potíže podobné těm z let 1997 a 2002. Tvrdí to meteorologové, podle kterých především ve východní části republiky hrozí povodně. Na Jesenicku může do neděle napršet až třetina ročního úhrnu srážek. 

Čtěte také

Na extrémní situaci se připravují zástupci měst i obcí, a také všechny složky Integrovaného záchranného systému. Podrobnosti o situaci v našem regionu zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Extrémní stupeň nebezpečí platí podle meteorologů pro velkou část Královéhradeckého kraje. Dnes se výstraha týká deště, od pátečního odpoledne i případných povodní. Jak se lidé dozví o aktuální situaci ve svém městě nebo obci?
Každé město nebo obec informuje své obyvatele jinak. SMS zprávami, obecním rozhlasem nebo třeba pomocí sociálních sítí. Postupně se budou scházet povodňové komise, třeba v Hradci Králové už její členové jednali včera odpoledne a řešili jak v případě extrémní situace postupovat.

Čtěte také

Radnice průběžně varují obyvatele, vydávají různá doporučení, třeba to, aby lidé neparkovali auta pod stromy a podobně. V pohotovosti jsou samozřejmě úředníci, třeba v Trutnově mají připravené vysoušeče.

V ohrožení podle ministra životního prostředí Petra Hladíka z KDU-ČSL nejsou jen místa podél vodních toků. Co to znamená?
Že se problémy mohou objevit i tam, kde jindy nebývají, může dojít třeba s sesuvům půdy nebo pádům stromů. Lidé by měli počítat s výpadky elektřiny, měli mít nabité telefony, případně třeba power banky, a zajistit si i zásoby pitné vody.

Na výstrahu reagují i složky integrovaného záchranného systému - například hasiči v našem kraji posílí operační středisko, aby stačili odbavit větší počet telefonátů o případných potížích v terénu, a mimo jiné také preventivně přerozdělili protipovodňové pytle z centrálního skladu v Holohlavech.

Čtěte také

ČEZ také posiluje směny na dispečinku, v call centru a poruchové čety, v pohotovosti jsou i externí firmy, které při poruchách v terénu zasahují.

Při očekávaných dlouhotrvajících intenzivních deštích hrozí nasycení půdy a výrazné zvýšení hladin potoků a řek. Jak se na to připravují třeba pracovníci Povodí Labe?
Povodí Labe snižuje kvůli předpovědi počasí hladiny některých přehrad. Například na přehradě Pastviny na Divoké Orlici pracovníci Povodí Labe zvýšili odtok víc než šestinásobně, na vodní nádrži Les Království na řece Labi na pětinásobek minima a z přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku odtéká asi dvakrát víc vody, než bylo v posledních dnech běžné.

Situaci samozřejmě sledujeme a posluchače budeme dál informovat.

Spustit audio

Související