6 mrtvých, 2000 evakuovaných a škody 2 miliardy. Před 20 lety udeřily na Rychnovsku povodně

23. červenec 2018 11:44

Přesně před 20 lety - 23. července 1998 - zažívali lidé v několika obcích v okrese Rychnov nad Kněžnou nejhorší ráno ve svém životě. Noční přívalové deště totiž způsobily mohutné povodně. Hladina nejvíce rozvodněných toků stoupla místy až 3 metry nad normál. 

Celkem při velké vodě na Rychnovsku v roce 1998 utonulo 6 lidí a 2 000 jich muselo být evakuováno. Spadlo 21 domů, povodeň poničila 200 kilometrů silnic a 11 mostů.

„Záplavy ve východních Čechách si už vyžádaly tři lidské životy." Tak na Radiožurnálu začínaly Ozvěny dne s datem 23. července 1998. Číslo tehdy bohužel nebylo konečné.

Kounov v Orlických horách si připomene výročí povodně

Starosta Kounova Zdeněk Šritr

Kounov v Orlických horách si připomene 19. července 2008 ničivou povodeň před deseti lety, při níž tato vesnička v Orlických horách utrpěla škody za 99 milionů korun. Mezi pozvanými jsou i představitelé moravské obce Troubky; Kounov je totiž nazýván - kvůli stejné katastrofě - českými Troubkami. Tuto vzpomínkovou akci připravili Kounovští proto, aby uctili památku obětí, odhalili pamětní kámen a uložili do něj poselství pro příští generace. "To jako vzpomínku na tuto událost, ale také abychom si připomněli tu hrůzu a především znovu poděkovali těm, kteří nám podali pomocnou ruku či se jinak podíleli na obnově poničených domů," uvedl k tomu tehdejší i nynější starosta Kounova Zdeněk Šritr.

Nad Rychnovskem se v noci předtím přehnalo několik silných bouřek a během krátké doby spadlo obrovské množství srážek, vysvětluje František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu: „Opakované bouřky, které postihovaly většinu noci stále stejnou oblast Orlických hor, přinášely přívalové srážky. Nejvíce jich bylo naměřeno na stanici Deštné v Orlických horách, 204 milimetry, které spadly v průběhu 7 až 8 hodin. Přívalové deště vedly k extrémní povodni."

Z kopců hor se valila voda a brala vše, co ji stálo v cestě

Mezi nejvíce postižené obce patřil Kounov. Nad ním v létě 1998 dělníci opravovali silnici. Voda tehdy smetla velké kameny, které nejvíce zasáhly část Kounova - Hluky.

Reportérka Českého rozhlasu Hradec Králové Marta Růžičková v obci natáčela 24. července 1998: „V takovém obrovském chaosu zmůže se vůbec člověk na nějakou klidnou myšlenku? Ne. To se nedá komentovat. To se musí vidět, odpovídali občané Kounova."

Během záplav v červenci 1998 utonulo 6 lidí, nepřímou obětí se stal dobrovolný záchranář, který zemřel při dopravní nehodě.

Povodeň v Orlických horách v roce 1998

Škody dosáhly 2 miliard korun. Na potoku v Kounově následně například vznikly přehrádky, které mají zachytit balvany a stromy.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související