Kounov přijal nové protipovodňové opatření, systém varuje před vodou desítky minut dopředu

29. říjen 2014

Kounov v Orlických horách, kterému se po povodni v roce 1998 říkalo Troubky východních Čech, instaluje protipovodňové opatření. To by 16 let po tragickém incidentu mělo dát v případě hrozby obyvatelům vesnice šanci přemístit se na bezpečné místo. Vzhledem k prudšímu spádu dvou potoků v obci ale tato opatření neumí upozornit lidi s větším časovým předstihem.

Systém bude spočívat v několika čidlech nad hladinou obou potoků, v 16 hlásičích a nové hasičské siréně, která bude přenášet mluvené slovo.

I přesto by, podle starosty Jaroslava Baška, lidé při podobně rychlé vodě jako před lety neměli šanci zachraňovat majetek.

„Systém neumožní záchrana majetku, ale jde tady především o životy, aby nedošlo ke ztrátám na životech, jako tomu bylo při povodních 1998,“ vysvětluje.

Při opravdu rychlé povodňové vlně by varování dalo lidem vědět dřív jen o desítky minut. Pamětník Zdeněk Matyásko je za možnost varování vděčný, na druhou stranu ale podotýká, že mu jako seniorovi deset minut nejspíš stačit nebude.

„Tak akorát třeba peřinu, nebo něco, dát to do auta a odjet, to by byla půl hodina,“ říká.

Protipovodňové opatření je navrženo tak, aby se dalo dokompletovat také jako varování pro obce ležící níže po proudu. Zatím se ale tamní obyvatelé budou muset spolehnout na SMS zprávy z Kounova.

autor: KS
Spustit audio