Lidi na řadě míst v kraji znovu ohrožuje velká voda. Déšť zvedl hladiny některých potoků a řek

29. červen 2020 14:53

Na řadě míst Královéhradeckého kraje vytrvale prší. Výsledkem jsou zaplavené domy, zahrady a nebo silnice. Hladiny potoků a řek se zvedly i tam, kde ještě nestačili uklidit a spočítat škody po záplavách z předminulého týdne. 

„Kolem třetí hodiny nad ránem jsme se tady sešli s velitelem hasičů," popisuje noční události v obci Tutleky nedaleko Rychnova nad Kněžnou nezávislý starosta Oldřich Moravec.

Čtěte také

Situace se podle něj rychle zhoršovala a hrozilo, že se budou opakovat problémy z konce předminulého týdne, kdy voda zaplavila asi dvacítku nemovitostí.
„Během čtvrthodiny vystoupala voda asi o půl metru. Tak jsme spustili sirénu, zburcovali jsme povodňovou komisi a dobrovolné hasiče."

Voda z koryta se nakonec vylila, v samotných Tutlekách škodu nezpůsobila, zaplavila ale silnici ve směru na Kostelec nad Orlicí.

Opakovaně mají problémy i nedaleké obci Lupenice. Tam tentokrát voda vytopila minimálně tři domy, říká to starosta Ivo Muthsam z ODS.
„Tak teď tři, tady je vyplavený dům u Hovorkových, tam vlétla voda dovnitř. Jsou tady teď hasiči z Kostelce nad Orlicí a kluci z Tutlek. A dáváme to do pořádku abychom odstranili to nejhorší."

Rychnovsko je znovu ohrožené velkou vodou

Právě zmiňovaný dům Hovorkových, jen pár metrů od návsi, přitom velká voda zaplavila během pár dnů už podruhé.

„My už jsme to měli tak hodně suché. Včera tady byl i syn a vše jsme vystěhovali a máme to v bedýnkách. Myslela jsem si, že už budu shánět zedníky, aby to opravili. A dnes ráno jsem zase byla ve vodě," říká Olga Hovorková.

Čtěte také

Před třemi týdny přišla o manžela, teď opakovaně řeší problémy s velkou vodou. Musela se vystěhovat z ložnice, popraskaly jí zdi domu i betonová podlaha.
„To je hrozné, víte. Na psychiku je to strašné. To si nedovedete představit."

A podobně je na tom v Lupenici podle starosty Muthsama řada dalších lidí.
„To víte, že je nervozita, když se to opakuje. Tak už se to někdy psychicky hůř snáší. Tak se snažíme být tady mezi lidmi a nějak vše zklidnit.“

Déšť by měl podle předpovědi meteorologů postupně ustávat, hladiny potoků a řek ale mohou v celém Královehradeckém kraji ještě během odpoledne stoupat.

Vodní stavy v tocích v územní působnosti Povodí Labe, státní podnik jsou průběžně monitorovány a k nahlédnutí jsou na webových stránkách vodohospodářů v sekci „stavy a průtoky“.

Podle informační zprávy o mimořádných vodních stavech a povodňové situaci na vodních tocích a vodních dílech ve správě státního podniku Povodí Labe aktuálně vodohospodáři sdělili, že srážková činnost od rána pokračovala a její intenzita se pozvolna přesouvala k východu.

Rychnovsko je znovu ohrožené velkou vodou

Největší úhrny 20 až 30 mm byly od rána zaznamenány v oblasti Vysočiny (povodí Chrudimky, Loučné, Doubravy) a oblasti Orlických hor (povodí Divoké Orlice, Tiché Orlice a Orlice), úhrny za 24 hodin se v těchto oblastech pohybují mezi 40 až 90 mm (Vysoké Pole).

Čtěte také

V důsledku srážek došlo k vzestupu hladin na tocích ve výše zmíněných povodích a tento vzestup pokračuje, na Novohradce v profilu Luže je zaznamenán 3. SPA. 2. SPA je na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a na Kněžné v Rychnově nad Kněžnou. Dále na Loučné v Cerekvici nad Loučnou.

V následujících hodinách bude doznívat srážková činnost, v důsledku čehož očekávají vodohospodáři v odpoledních hodinách pozastavení vzestupu hladin v horních úsecích toků, naopak lze v důsledku dotoku očekávat ve večerních hodinách další významnější vzestup na Novohradce v profilu Uhřetice a v Orlici v profilu Týniště nad Orlicí, kde lze očekávat kulminaci na úrovni 2. až 3. SPA.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroje: Vodohospodářský dispečink - Povodí Labe , státní podnik
Spustit audio

Související