Potok Melounka se v Plotištích na okraji Hradce Králové už čtyřikrát za letošní léto vylil z břehů

22. srpen 2024 08:13

Každý silnější déšť teď lidem na severním předměstí Hradce Králové nahání strach. Potok Melounka vyplavil místní část Plotiště nad Labem letos v létě už čtyřikrát. Z břehu se vylévá po každém prudším dešti, naposledy ve středu 21. srpna nad ránem. Bouřka probudila obyvatele Plotišť v době, kdy ještě ani nestihli uklidit po předchozích nedělních záplavách.

Čtěte také

Jak se žije lidem v místě, kde se bojí každého silnějšího deště?

„Nerad říkám, že si začínám zvykat, ale už to v podstatě nedávám. Nevím, co přijde znova, v neděli má zase pršet. Jestli se něco změní...“ S Martinem Dědkem stojíme na zahradě jeho rodinného domu v Plotištích. Všude kolem je bahno a hluboké kaluže vody.

Koryto jinak klidné říčky Melounky má teď na šířku přes dva metry a voda se nám před očima valí jen kousek od nově postavené pergoly. „Naštěstí jsme ochránili dům, takže to zůstalo na zahradě, ale už nemáme síly na nic…

Vy jste si do jisté míry poradili sami. Tohle, na co se tady teď díváme, co to vlastně je? „To jsou půjčené železné konstrukce, které nám celý pozemek drží na pytlích. Je to taková improvizace. Co jsme byli schopni sehnat, protože jsme tušili, že bude zle, když nic neuděláme. Naštěstí mi pomohl soused, který věděl, kde tyto plechy jsou, jeli jsme pro ně.

Nebýt této hráze, kterou jste si tady vybudovali, byla by u vás v době asi znovu voda. „Byla by znovu všude voda, včetně ulice.

Čtěte také

To znamená, že jste neochránili jen sebe, ale i ostatní. „Ano, to nám hasiči potvrdili. Byli překvapeni, co jsme tady dokázali.

Co se týká vás, tak je to zahnané až do takového extrému, že jste museli opustit dům. „Už v půlce července po první povodni jsme se během tří, čtyř dnů museli odstěhovat kompletně s nábytkem. Vytrhaly se podlahy, odřízly se stěny, aby se to mohlo vysoušet. Vysoušeče tady v podstatě měsíc jedou nonstop.

Vy nemáte zničený jen dům, v podstatě novostavbu, ale i okolí, technické zázemí. Čeho všeho se to týká? „Dílna, zahradní domek, celá zahrada. Lednice, bojlery, to všechno je tady schované pod přístřeškem, kde bylo 15 centimetrů vody. Takže v jakém to je stavu v tuhle chvíli nevíme, nemáme čas ani sčítat škody. V podstatě se tady pořád brodíme v bahně. Dvakrát týdně.

Čtěte také

S odčerpáváním vody pomáhali obyvatelům Plotišť hasiči, hradecký magistrát nechal přistavit kontejnery, do kterých mohou lidé odkládat zničené věci, místním pomohly také pytle s pískem, ze kterých si v obavě před další bouřkou staví hráze kolem svých domů.

Kromě krátkodobých opatření, která pouze zmírňují následky přívalových povodní, ráno dorazil do Plotišť i bagr. Ten vyslalo Povodí Labe, aby narušil koryto rozvodněného potoka tak, aby mohla voda unikat do polí místo toho, aby dál natékala lidem do sklepů a na zahrady.

Jestli tato opatření pomohou situaci zlepšit, ukáže podle místních až další větší déšť.

Spustit audio

Související