Protipovodňová opatření rozdělují Velkou Jesenici. Občané je vítají, zemědělci jsou proti

25. červenec 2018 08:32

Velká Jesenice na Náchodsku chystá protipovodňová opatření. Během přívalových srážek totiž část obce zaplavuje voda s bahnem z nedalekého pole. Zatímco běžní obyvatelé by protipovodňové úpravy přivítali, podle zemědělců jsou zbytečné. 

Blanka a Václav Hromádkovi bydlí na kraji Velké Jesenice. Přímo ze svých oken se dívají na pole svažující se k jejich domu, s velkou vodou měli v posledních letech potíže už dvakrát. „Když se to stalo, tak to jelo po povrchu, všechna hlína. Hnalo se to sem a letělo to do vesnice."

Mají vyfoceno, jak jim celou zahradu pokryl jíl a do sklepů nateklo pětadvacet centimetrů vody.

„Smrdělo to, protože to potom vzalo i septik. Všechen ten sajrajt, to bylo hrozný."

Problémy měli i další obyvatelé a obec si proto zadala studii odtokových poměrů, to znamená možností řešení přívalové vody. Návrhy projektantů vedení obce představilo na veřejném jednání.
Na něm se lidé podle nezávislého starosty Petra Jeništy rozdělili na dvě skupiny s naprosto odlišnými názory.

„Majitelé ohrožených nemovitostí jsou samozřejmě rádi a brali by ta protipovodňová opatření. Ale uživatelé zemědělských pozemků jsou zásadně proti. S tím argumentem, že jim to omezuje jejich zemědělskou výrobu a sbírá ornou půdu. Protože na části současné orné půdy by měly vzniknout nějaké meze a zádržné pásy."

Manželé Hromádkovi mají vyfoceno, jak jim celou zahradu pokryl jíl a do sklepů natekla voda

Odmítavý postoj zemědělců potvrzuje jak majitel části pole Jan Šrámek, tak i aktuální nájemce pozemku Václav Dašek. Ten říká, že podle zemědělského registru nejsou v konkrétní oblasti nutná žádná opatření. „V LPISu žádná protipovodňová nebo protierozní opatření nejsou žádána."

Václav Dašek odmítá i to, že by se problémům dalo zabránit jiným způsobem orání. Za lokální záplavy prý mohlo obrovské množství srážek, které napršely během velmi krátké doby.
„Když spadne šedesát milimetrů vody za dvacet minut, co s tím. My se snažíme a myslím si, že se o pole staráme nadstandardně."

Logo

Oba zmiňovaní zemědělci se shodují na tom, že v tomhle případě jsou protipovodňová opatření zbytečné vyhazování peněz, navíc by pak bylo mnohem složitější pozemky obhospodařovat. Hlavní je podle nich pravidelné čištění kanalizačních vpustí v obci, tak aby se neucpávaly.

Vedení obce chce přesto s majiteli dotčených zemědělských pozemků znovu jednat a přesvědčit je, aby na navrhované protipovodňové opatření přistoupili.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související