Protipovodňová opatření za 200 miliónů korun chystají v Chlumci nad Cidlinou

5. únor 2017

Chlumec nad Cidlinou připravuje rozsáhlý komplex protipovodňových opatření. Ta by měla před velkou vodou z Cidliny a Bystřice ochránit nejen samotné město, ale třeba i nedaleké Lučice. Podle plánů má být první část hotová v příštím roce. Radnice vychází ze studie, kterou nechala zpracovat v letech 2014 a 2015.

Podle studie je potřeba vybudovat dvanáct staveb ve třech samostatných dílech, vysvětluje starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL: „To největší je na soutoku Cidliny a Bystřice, kde bychom chtěli snížit hladinu stoleté vody až o 50 - 60 centimetrů. Čímž bychom trvale a snad navždy ochránili zastavěná sídla. To je částka někde okolo 100 milionů korun."

Celkové náklady by mohly přesáhnout 220 miliónů korun a radnice v Chlumci doufá, že část zodpovědnosti převezme i Povodí Labe.

Čtěte také

Přípravy některých staveb už pokročily do fáze projektové dokumentace, říká Stanislav Štěnička z oddělení krajinného inženýrství společnosti Šindlar: „Nejdále je to v oblasti Lučic, kde je zpracovaná dokumentace pro územní řízení pro ochrannou severní hráz a na ni navazující úpravu polní cesty západ. A zároveň se začíná připravovat úprava silnice mezi Lučicemi a Olešnicí, do které je plánovaný povodňový průleh. Ten by měl zabezpečit ochranu zastavěného území Olešnice."

Právě povodňové průlehy, laicky řečeno taková opatření, která zjednoduší odtok nadbytečné vody, jsou nedílnou součástí opatření. Chlumec totiž nechce jen budovat vysoké a pevné hráze, chce se postarat i o to, aby voda mohla pryč.

Chlumec nad Cidlinou

Například Cidlina neteče ve svém přirozeném korytu a to situaci při povodních komplikuje, vysvětluje Stanislav Štěnička: „Cidlina tam, kde teče dnes, tak nikdy netekla. A to je úprava středověká, někdy z konce 15. století. V prostoru mezi Chlumcem a obcí Písek a Kosicemi byly obrovské středověké rybníky. A tato historická vazba ovlivňuje míru ohrožení Chlumce v současnosti."

Realizace protipovodňových opatření ještě nějakou dobu potrvá, první část v okolí Lučic by mohla být dokončena v roce 2018.

Podle starosty Miroslava Uchytila ale město nečeká s rukama v klíně: „Chtěli bychom mít v letošním roce finální dohody s Povodím Labe. A současně bychom i v tomto roce již chtěli žádat o některé významné dotace."

Chlumec chce být připraven nejen na vodu, kterou sebou přinesou řeky Cidlina a Bystřice, ale i na bleskové povodně.

S nimi Povodí Labe nepomůže, za průtrže mračen samozřejmě neodpovídá, a tak město připravuje i malé poldry s regulovaným odtokem do městské kanalizace.

autor: lcz
Spustit audio