Sever Hradce Králové by měl před velkou vodou ochránit nově postavený poldr u Bukoviny

1. únor 2019 10:34

Už v příštím roce chce Povodí Labe začít s výstavbou suché nádrže poblíž obce Bukovina. Ta má zlepšit regulaci průtoku vody na Piletickém potoce a zabránit povodním. Lidé z královéhradeckých částí Rusek, Pouchov, Věkoše a Slezské Předměstí se dočkají lepší ochrany svého majetku. V současnosti je někdy voda ohrožuje.

Opráší se myšlenka přírodě blízkých protipovodňových opatření na řece Dědině?

02394618.jpeg

V letošním roce to bude 20 let, co Rychnovsko potrápila ničivá povodeň. Velká voda zasáhla hlavně obce v povodí řeky Dědiny. Jenže komplexní protipovodňová ochrana na Dědině stále chybí. Královéhradecký kraj by teď do hry mohl vrátit projekt přírodě blízkých protipovodňových opatření. To by znamenalo, že by se voda mohla ve vytipovaných místech volně rozlévat do okolní krajiny. Proti této variantě hlasitě protestují někteří starostové v povodí.

„Pro občany Ruseka v západní části, zejména v ulicích Na Humpolci, Na Paloukách a v podstatě i Na Rybníce, představuje velká voda riziko zaplavení sklepů a zahrad," říká za Komisi místní samosprávy Rusek Štěpánka Brázdová.

Za posledních 10 let potrápil rozvodněný Piletický potok nejen obyvatele Ruseka, ale i dalších částí Hradce Králové zhruba třikrát. Plánovaná suchá nádrž vyroste jižně od obce Bukovina v místě bývalého rybníka. Lokalitu pro výstavbu pomohla vytipovat studie, kterou si zadal královéhradecký magistrát.

K tomu uvádí podrobnosti za Povodí Labe Hana Bendová: „Město si nechalo zpracovat studii odtokových poměrů Piletického potoka, ze které vyplynulo, že nejlepším řešením by bylo najít nějaký retenční prostor v horní části, to znamená na onom Librantickém potoce."

Sever Hradce Králové by měl před velkou vodou ochránit nově postavený poldr u Bukoviny (ilustrační foto)

Suchá retenční nádrž na Librantickém potoce, který po soutoku s Černilovským potokem pokračuje jako potok Piletický, má severní část Hradce Králové ochránit před stoletou vodou.

Stavba bude financována i díky dotacím ministerstva zemědělství

„Stavbu chceme zařadit do čtvrté etapy dotačního programu na výstavbu protipovodňových opatření. Ten dotační program vypisuje ministerstvo zemědělství. A v současné době nám náklady okolo projektu vycházejí asi na 29 milionů korun," říká za Povodí Labe Hana Bendová.

Sever Hradce Králové by měl před velkou vodou ochránit nově postavený poldr u Bukoviny (ilustrační foto)

Ještě v letošním roce chce Povodí Labe nechat zpracovat dokumentaci pro provedení stavby a vypsat výběrové zřízení na zhotovitele. Stavět by se mohlo začít už v příštím roce a samotná výstavba by měla trvat dva roky.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související