V Plotištích na předměstí Hradce Králové usilují lidé o vybudování suché ochranné retenční nádrže

2. srpen 2024

Obyvatelé Plotišť nad Labem na předměstí Hradce Králové stále odklízejí škody, které jim před třemi týdny po bouřkách a přívalovém dešti způsobil rozvodněný potok Melounka. Jeho koryto má na šířku necelých 50 centimetrů a málokdo očekával, že může způsobit velké komplikace.

Čtěte také

Obyvatelé Plotišť nad Labem na předměstí Hradce Králové usilují o vybudování suchých retenčních nádrží, které mají do budoucna ochránit jejich domy před povodní. Lidé tam totiž i tři týdny po bouřkách a přívalových deštích stále odklízejí škody, které způsobil rozvodněný potok Melounka. Voda zatopila obytné i technické části 8 rodinných domů, některé víckrát za sebou.

„Ta první, to jsme stihli zachránit, to jsme ucpali a dali jsme tam čerpadlo. To se stihlo vyčerpat, když voda přitékala. Ale ta druhá… To byl takový nával během hodiny…,“ Eva Erbenová bydlí se synem Petrem v rodinném v ulici Předměřická.

Od přívalové povodně uplynuly tři týdny a na místě jsou stále vidět škody, které po sobě voda zanechala. „Tady to je všechno zničené, všechny motorky byly pod vodou až nahoru. Sklep jsme měli plný vody a tady až potud to bylo plné. Syn teď likviduje následky, protože tady měl náhradní díly, všechno.

Erbenovi měli v garáži asi metr a půl vody, zbytky doteď odčerpávají. A čistí také nanesené bahno. Povodeň jim mimo jiné poničila i sbírku historických motorek.

Čtěte také

Komise místní samosprávy v Plošticích nad Labem teď řeší, jak do budoucna podobné situaci zabránit, a chce nechat vypracovat studii protipovodňových opatření, říká její předseda Zdeněk Cvejn ze strany PRO 2022.

„Vzhledem k výstavbě dálnice D11 a nově D35 mohlo dojít k zásadní změně odtokových poměrů v povodí vodního toku Melounky, který se rozvodnil a tím pádem zaplavil některé nemovitosti. Nicméně KMS požaduje vypracování studie protipovodňových opatření, které by těmto škodám měli předcházet a jejich součástí by mělo být právě i zhodnocení, zdali ta stavba D11 a D35 má vliv na povodně.

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic takovou možnost odmítají, mluvčí Jan Rýdl ale říká, že se společnost přezkoumání stavu nebrání. „Protože i my sami chceme, aby ochranné pásmo dálnice bylo hydrologicky v pořádku.

Pomůže suchá retenční nádrž?

Místní zároveň naléhají, aby na místě vznikla suchá retenční nádrž, která by měla do budoucna pomoci. S tou počítá nový územní plán, který město aktuálně připravuje.

Čtěte také

„Lidé se obávají dalších bouřek. Jakmile je špatná předpověď počasí, tak špatně spí. A současně se ještě primárně věnují odklízení škod. Velmi tlačí na samosprávu, aby ta situace byla nějak řešena a vyřešena. Komunikujeme s magistrátem, který se nám snaží vyjít vstříc, ale má jen určité možnosti řešení. Některý věci může řešit jen ve spolupráci s Povodím Labe, krajem a dalšími institucemi.

Komise místní samosprávy se s vedením města Hradec Králové shoduje na tom, že primární příčinou přívalové povodně byl extrémní úhrn srážek, při kterém v oblasti Plotišť napršelo 73 litrů vody na metr čtvereční.

Spustit audio

Související