Aplikace Českého hydrometeorologického ústavu má výstražný systém. Pípne a víte, že se něco blíží

6. září 2019

Každý den se meteorologů ptáme na počasí. Ale dnes se budeme zajímat také o dlouhodobější předpověď. Jaké bylo léto, co přinesly prázdniny, jestli velké sucho aspoň trochu ustoupilo a polevilo. Na to vše nám odpoví vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislava Kliegrová. 

Užila jste si léta?
Úžasně, děkuji. Užila jsem si léta i jako meteorolog a klimatolog. A při tom hodnocení si teď také užívám.

Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak budeme hodnotit. Moc se mi nelíbil přesun z prázdnin do nového školního roku. Ten byl hodně razantní. V neděli bylo 30 stupňů a v pondělí už jen nějakých 18 stupňů. To bylo hodně výrazné.
Závěr byl velmi rychlý, co se týče konce prázdnin. Ale když se podíváme na meteorologické léto jako celek a začneme hodnotit, tak můžeme zatím jen předběžně, protože srpen se stále vyhodnocuje, říct, že máme za sebou meteorologické léto, které bylo teplejší než průměr a o něco sušší. Ale o prázdninách to zdaleka nebyl takový extrém, jako v loňském roce.

Červen byl mimořádně teplý, červenec a srpen už normálnější. V Hradci Králové bylo v červnu 10 tropických dní.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky ČHMÚ

Tedy ve srovnání s loňským rokem to bylo lepší.
Přesně tak, průměrnější, tedy co se týká prázdninových měsíců. Trošku jsme se vrátili do naší střední Evropy a do takových normálnějších prázdnin. I když začátek června byl z meteorologického a klimatologického hlediska zajímavý. Ten byl hodně razantní, červen byl mimořádně teplý. Měli jsme trošičku strach, jak se budou celé prázdniny vyvíjet. Pokud by to bylo ve stejném duchu, tak bychom opravdu navázali na ta horká léta. Ale červenec a srpen už byly normálnější.

Denní červnové teploty v roce 2019

Takže dva prázdninové měsíce horký červen vyvážily. Jak moc vás odborníky tento měsíc zaskočil? Byly tam už tropické dny s teplotami nad 30 °C.
Určitě, byly tam i dny s maximálními teplotami nad 35 °C, byl to opravdu mimořádně horký červen. Nejteplejší červen od roku 1961 v ČR, kdy územní průměry děláme. A vlastně i nejteplejší dny jsme zaznamenali v tomto létě právě v červnu. Tam jsme opravdu měli co hodnotit a bylo to z tohoto hlediska velmi zajímavé. Tropické dny jsme v letošním létě na většině míst zaznamenali už v červnu. Třeba tady v Hradci Králové bylo v červnu 10 dní, kdy byla maximální teplota 30 stupňů nebo vyšší.

Čtěte také

Deset horkých dnů, ale ne všechny za sebou.
Ne, nebylo to úplně za sebou, i když tam byla významná horká vlna. Možná si posluchači vzpomenou na konec června, kdy teploty dosahovaly přes 35 °C a nejtepleji v ČR bylo v Doksanech 38,9 stupňů 26. června. Byla to horká vlna, která zasáhla nejen ČR, ale i velkou část západní a jižní Evropy. Padaly rekordy i v dalších zemích, nejen u nás.

Francie hodně trpěla horkem, ne?
Ve Francii byly poslední červnové dny teploty nad 40 °C. Což je opravdu mimořádné na červnové teploty. A také tam přepisovali své rekordní údaje.

Maximální denní teploty na jihu Francie - 28.6.2019

Léto mimochodem ještě neskončilo, může se ještě stát, že přijde nejvyšší teplota?
Meteorologické léto už skončilo se srpnem, ale co se týče tropických dní nebo nějakých maximálních teplot, tak můžeme zaznamenat i nějakou takovou teplotu v září, někdy se to stává.

Ona teplota 38,9 stupňů v Doksanech byla nejvyšší letos u nás?
Ano, nejvyšší teplota v ČR byla letos naměřena 38,9 stupně. Když se podíváme na náš region, abychom byli trošku konkrétnější pro Hradec Králové, tak tady jsme naměřili 30. června 36,6 na stanici v Hradci Králové.

Čtěte také

Co tropické noci, kdy teplota neklesá pod 20 °C. Těch také letos určitě několik bylo.
Je to tak. Při tropické noci teplota neklesne pod 20 °C. Tropických nocí jsme měli v Hradci Králové, když to svážeme s konkrétní stanicí, zatím čtyři. Všechny byly v červnu, ještě před prázdninami. Potom už teploty nebyly tak vysoké. I když si možná také vzpomeneme ke konci července byla také horká vlna, ale už ne tak výrazná.

Pamatuji si, že v loňském roce bylo v srpnu několik dnů po sobě, snad týden až 14 dní, opravdu velké tropické horko. To byly teploty snad přes 38 °C. Letos to nebylo tak hrozné.
Když zavzpomínáme na loňský rok, tak v srpnu bylo v Hradci Králové opravdu 14 tropických dní. To znamená, že je to opravdu velký rozdíl oproti letošnímu srpnu, kdy bylo tropických dní v Hradci jen pět.

Sněžilo někde během léta?
Letošní léto nesněžilo, ale je pravda, že nízké teploty na některých lokalitách, kde to můžeme očekávat, v mrazových kotlinách atd., zaznamenány byly. Dokonce tady mám takový zajímavý údaj, že na začátku července byla minimální teplota na Horské Kvildě -0,64 stupně. Bylo to 4. července.

Sucho v České republice trvá - stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech - 26.8. - 1.9.2019

Ano, začátek prázdnin byl chladnější. A déšť? Stále se mluví o suchu. Je to velký problém, hlavně z toho důvodu, že je už několik let po sobě. A spodní voda se nemá jak doplňovat. Tak spravily to trochu letní deště?
Máte pravdu, s tímto problémem se už potýkáme několik let. Co se týče letošního léta, když to rozdělíme na jednotlivé letní měsíce, tak červen byl velmi horký a srážkově podnormální. Méně srážek jsme zaznamenali i v červenci. A trošku nám to spravil srpen, kde bylo několik srážkových epizod, které byly delší a pokryly větší část území. Tyto srážky vyhodnocujeme jako normální. Takže celkově budeme malinko pod průměrem, ale budeme na tom lépe než loňské nebo předloňské léto. A co se týče sucha, tak bohužel tyto srážkové úhrny nejsou schopny doplňovat podzemní vodu.

Spodní, hluboká voda, nám tedy pořád chybí.
Ano. Trošku se nám zvýšila půdní vlhkost.

Půdní sucho v České republice - 2.9.2019

Při předpovědích počasí v televizi bylo vidět, že ona rezavá barva na předpovědních mapách pomalu mizela.
Tedy v půdní vlhkosti zlepšení vidíme, i nějaké toky při srážkách měly už lepší, normálnější průtoky. Ale co se týče podzemních vod a zásob, tam jsme pořád hodně nízko.

Žádné extrémní záležitosti, co se týče počasí, letos nebyly? Před rokem či dva lety přišla bouře derecho.
Derecho je takový pás velmi silného větru, který postupuje s bouřkovým systémem. Tak to jsme letos naštěstí nezaznamenali. Byly spíš jen lokální záležitosti, bouřky samozřejmě, ale to k létu patří. S bouřkami souvisely také intenzivnější srážky, ale bylo to hodně lokální.

Blesk

Naším krajem prošlo několik bouřek. Asi je dobré, když to můžeme sledovat z nebezpečné vzdálenosti.
Je fakt, že jsme bouřek přímo v Hradci Králové zaznamenali na stanici asi devět. Což je podobný počet jako v loňském roce a nebyla to ani nějaká významná intenzita. To znamená, že to opravdu bylo spíš naštěstí takové příjemnější poslouchání za oknem, než nějaké extrémní jevy.

Čtěte také

Děkuji za zhodnocení letošního léta. A tradiční otázka na závěr, paní Kliegrová, kterou máte vy a všichni meteorologové moc rádi. Jaké nás čeká další počasí? To znamená, jaký bude podzim a jaká bude zima? Bude hodně sněhu, budeme lyžovat? Vezměte si křišťálovou kouli.
Tu jsem zapomněla. (smích) Já se zase budu držet spíš té krátkodobější předpovědi. Týdenní výhled počasí nám přinese ochlazení na víkend, na začátek příštího týdne více srážek. Ale celkově, co se týče měsíčního výhledu, čekáme, že září bude spíš teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné. A co se týče zimy, tak to vám standardně nic neřeknu, raději přijdu na zhodnocení zimy až na jaře.

Výhodou naší aplikace je, že pro lokality, které máte v mobilu uloženy, můžete dostávat aktuální výstrahy.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky ČHMÚ

Existují také mobilní aplikace předpovědi počasí. Jsou přesné, dá se jim věřit?
Mobilních aplikací je spousta. Mají samozřejmě své silné i slabé stránky, každý si může nějakou nainstalovat. Český hydrometeorologický ústav má také svoji aplikaci už od května 2018. Výhodou naší aplikace je, že tam jsou k dispozici jednak staniční data z meteorologických i hydrologických stanic. A co vidím také jako velkou výhodu, že je to svázáno s naším standardním výstražným systémem. To znamená, že pro lokality, které máte v mobilu uloženy, můžete dostávat aktuální výstrahy.

Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty ústavu pro širokou veřejnost: předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat. Aplikace umožňuje zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality.

Tedy když se bude blížit nějaká bouřka, pípne mi mobil, že se blíží něco velkého?
Přesně tak. Vlastně to samé, co je možné sledovat na webu nebo v médiích. Protože média přebírají tyto výstražné zprávy. Vy ji potom budete mít přímo ve svém mobilu aktuálně hned. Určitě ji doporučuji si stáhnout.

Jakub Schmidt a Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkuji, vedoucí meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Stanislava Kliegrová byla naším hostem. Krásné dny vám přeji, na shledanou.
Na shledanou, krásný den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související