Průzkumníky na Labi v Hradci mohou vystřídat tři koně. Michal Gabriel rád prožívá příběhy svých soch

18. září 2024 07:23

Sochy Průzkumníků jsou ve skladu jedné z kaváren v Hradci Králové. Organizátoři výstavy je z bezpečnostních důvodů uklidnili před extrémními srážkami. Jestli se na řeku ještě vrátí, zatím zůstává otázkou. Původně měli být na Labi do konce listopadu, ale instalace pomocí kotev je velmi náročná, takže zatím o termínu konce výstavy nebylo rozhodnuto. 

Čtěte také

Tvůrce Průzkumníků, profesor Michal Gabriel, byl sochy v týdnu zkontrolovat. Podiskutoval se svými příznivci a připustil, že Průzkumníci toho už v krajském městě zažili opravdu hodně.

„Viděl jsem je, jak tady pluli po hladině, utopení, to jsem s nimi ještě nezažil. Pojmenoval jsem je jako Průzkumníci, protože jsem chtěl vyjádřit, že jsou to mimozemské bytosti, které tady probíhají, zkoumají tento svět a chovají se nepředvídatelně. V poloze při utopení jsem je moc nechtěl vidět, ale ani tak nevypadli špatně.“

A proč mezi nimi není ani jedna žena?

Sochař Michal Gabriel nechtěl ženy do tohoto projektu pouštět. Souběžně vytvářel jogínky, kde zase není žádný jogín. Takže to podle svých slov střídá a nespojuje.

Čtěte také

Pozitivní reakce na sochy v Hradci Králové umělce nepřekvapila. I když ví, že modré sochy mohou lidé vnímat i kontroverzně. Originální sochy Průzkumníků jsou v zelinkavé barvě, ale sochař příběh nechává plynout a coby procesuální umělec jej také prožívá. Dává prostor hmotě, barvě i prostředí. Nejdříve byl povrch soch dřevitý, pak se ale vrátil k hladkému povrchu.

A další nápad, jak umělec zmínil, už směřuje ke koním: „V Hradci Králové mi došlo, že se mi vrátili z jiného místa tři koně a že by na té hladině byli také úžasní. Takže za čas třeba tady budou na Labi oni.“

Co umělce inspiruje? Má rád podzim? Jak vnímal rozhovory s Hradečany a co je před ním teď aktuálně? Poslechněte si celý rozhovor Pavly Kindernayové s Michalem Gabrielem.

Nerezová socha koně autora Michala Gabriela
Spustit audio

Související