Královéhradecký kraj postupně dává dohromady seznam všech škod způsobených velkou vodou v regionu

19. září 2024 08:37

Královéhradecký kraj a některá města a obce v něm sčítají škody po víkendových povodních. Voda po deštích neničila v našem regionu tolik jako na Moravě, ve Slezsku nebo v jižních Čechách, ale i tak bude teď potřeba opravovat, stavět nové a především na to všechno hledat peníze. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Kde voda v regionu škodila nejvíc? A jsou tahle místa také těmi, která budou potřebovat největší finanční injekce?
Největší problémy byly a částečně pořád ještě i po opadnutí vody jsou na Broumovsku, samotné město Broumov nebo nedaleká obec Otovice si toho prožily v kraji asi nejvíc. A třeba v Otovicích jsou škody především na soukromém majetku, řada domů byla vyplavených.

Ukazuje se ale solidarita z ostatních míst republiky, třeba Městská část Praha 6 se rozhodla do Otovic poslat miliónový dar, což už také schválili tamní zastupitelé. Dá se předpokládat i pomoc vlády nebo kraje, takže i Otovice a Broumov snad situaci také zvládnou.

Čtěte také

Jaké škody na majetku zatím zaznamenal přímo Královéhradecký kraj?
V první řadě je potřeba říci, že značné škody zřejmě vznikly na silnicích a některých mostech, jenže v tomhle ohledu zatím silničáři ještě všechny dopady povodní nevyhodnotili a zjistit stavy některých mostů si vyžádá třeba i práci statika, takže to ještě nějakou dobu potrvá.

Podle hejtmanství je ale víceméně jasné, že škody na krajských nemovitostech jsou spíše malé, například Oblastní nemocnice v Jičíně, Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové nebo studijní a vědecká knihovna nahlásily zatečení střechou a pod vodou bylo i podzemní podlaží výjezdového střediska krajské záchranky.

Přidat k tomu musíme spadlým stromem poškozený plot Barevných domků v Hajnici, ale to všechno jsou skutečně drobnosti, které dokládají, že tentokrát byla ke Královéhradeckému kraji příroda milosrdná.

Čtěte také

Má hejtmanství dost peněz na opravu už zmíněných poškozených mostů?
Ptal jsem se na to hejtmana Martina Červíčka z ODS a ten odpověděl jednoznačně, že si kraj bude muset poradit, stejně jako si musí poradit v každé podobné krizové situaci.

Hejtmanství má na příští rok na opravy a údržbu silnic v rozpočtu skoro dvě miliardy korun a nedá se vyloučit, že se pokusí tuhle částku ještě navýšit, aby nemuselo škrtat některé plánované opravy kvůli tomu, aby mělo peníze na opravy akutní.

V tomhle směru je ale potřeba připomenout, že už za pár desítek hodin začínají krajské volby a že může vzniknout úplně nové vedení kraje, které bude mít třeba zase úplně jiný přístup. Tady nezbývá než počkat, protože řešení povodňových škod bude už na staronovém nebo úplně novém vedení krajského úřadu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související