Už se organizuje pomoc pro zatopené oblasti, nejen v Královéhradeckém kraji. Co je nejvíc zapotřebí?

17. září 2024 09:35

Milionové škody po povodních jsou na severní Moravě, na Liberecku, v jižních Čechách, v Královéhradeckém kraji hlásí největší poničení Broumovsko. Co lidé v těchto oblastech nejvíce potřebují? To zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Co se týče potravin, tak je zapotřebí především balená voda a trvanlivé potraviny, jako jsou instantní polévky, konzervy nebo různé instantní pokrmy. V podstatě vše, co si mohou lidé sníst, aniž by to potřebovalo složitou tepelnou úpravu. Protože někde jsou lidé stále bez elektrického proudu.

Právě tyto věci jsou nyní podle ředitele Oblastní charity v Hradci Králové Vojtěcha Šůstka nejvíc potřebné. Kromě potravin ale lidé v postižených oblastech potřebují a budou potřebovat hodně desinfekčních a úklidových prostředků, dále pracovní rukavice nebo třeba i obyčejné hadry na uklízení.

Čtěte také

Pokud chce někdo pomoci, jaké má možnosti?
Humanitární organizace spustily mimořádné sbírky, které mají poskytnout podporu lidem postiženým záplavami. Je to například Člověk v tísni nebo Adra či Charita. Kdo chce přispět finančně, tak by to měl udělat přes tyto velké a známé organizace. Ty totiž nejlépe vědí, kam je potřeba rychlou pomoc poslat.

Vznikla i celorepubliková povodňová sbírka pro útulky, protože i těch je spousta poničena. A kdo by chtěl pomoci přímo postižených v Královéhradeckém kraji na Broumovsku, tak má možnost přes Agenturu pro rozvoj Broumovska, která založila sbírku pro postižené a už se jí podařilo vybrat kolem 140 tisíc korun.

Čtěte také

Pomoci chtějí také některá města a obce v našem kraji. Kde a jak konkrétně?
Ano, já jsem jednotlivé radnice obvolávala a finanční pomoc chce poskytnout například Nová Paka, Hostinné, Trutnov či Hradec Králové, ale přesnou částku ještě neví, budou se o ní radit. Do pomoci se chce zapojit také třeba Rudník, který podle nezávislého starosty Pavla Steklého chce pomoci obcím, které před několika lety, když byly povodně na Trutnovsku, přispěly Rudníku.

A další velké pomoc z Rudníku prý půjde do Polska do jejich partnerského města Świerzawa, které voda hodně poničila. Komunikují s tamní radnicí a budou posílat nejen peníze, ale také materiální pomoc. A pokud to bude zapotřebí, jsou připraveni pomoci i sami fyzicky. Že by do Polska jeli pomáhat lidé přímo z Rudníka.

Spustit audio

Související