Meteorologové opět předpovídají silné bouřky. Někde přitom ani nestačili uklidit po prudkých deštích

12. červenec 2024 07:34

Obyvatelé Plotišť nad Labem nedaleko Hradce Králové sčítají škody po bouřce a přívalovém dešti. Rozvodněný potok Melounka poškodil několik rodinných domů, firemní sklad nábytku, a voda se dostala i do hasičské zbrojnice nebo do základní a mateřské školy.

Čtěte také

„Tam třeba ti měli vyplavený sklep, to vím zcela jistě. A hned ten další dům za tím černým autem, ten byl podle mě postižený nejvíc a ten naproti.“ Po přívalu deště a vody z polí se v místní části Plotišť nad Labem náhle zvedla hladina potoka Melounka, voda zaplavila obytné i technické části osmi rodinných domů i jejich zahrady.

Ulicí Na Dřevoně, která byla zasažená nejvíce, teď procházíme s předsedou komise místní samosprávy Zdeňkem Cvejnem. „Občané si svoje škody odklízejí postupně. Co se týká veřejných prostranství, tak ty jsou de facto uklizeny, ale je potřeba pročistit koryto vodního toku, které je zanesené větvemi, roštím a podobně. Aby byl zajištěn volný průtok vody.

Vy jste mluvil o tom, že mají přijít další bouřky, je ve vašem případě jak se na ně připravit? „To je na zvážení, jestli nějaká opatření jdou v takto krátkém horizontu zajistit. Dlouhodobě je tu v plánu protipovodňový poldr, ale ten nelze realizovat během jednoho týdne. S dobrovolnými hasiči jsme v kontaktu a o možnosti jejich zapojení uvažujeme.

Čtěte také

Je tady bahno místy vidět. Tam se odčerpává, tady vyklízejí a zde vysychá garáž. Dobrý den, vy jste v blízkosti potoka Melounky. „Týká se nás to bezprostředně, nebýt patřičného zásahu hasičů a Povodí Labe, asi bychom plavali. I když jsme navýšení metr, jsme nad úrovní, ale nevypadalo to moc dobře. Je otázka, jak to bude ještě dál.“

Kam se voda dostala? „Voda se nám dostala asi tři metry k domu. Jinak asi nejvíc postižený je tady soused pan Dudycha. To je firemní objekt.“

Ze zahrady Magdy Monserové se přesouvám se jen o pár desítek metrů dál směrem od potoka. Ve skladu nábytkářské firmy teď majitel firmy odklízí bahno, které je všude po zemi. „Tady nám to vyplavilo sklad, složený nábytek. Ale já to asi nechci řešit.

Obyvatelé Plotišť nad Labem u Hradce Králové očekávají, že se by se bouřky mohly znovu vrátit i dnes. Jsou proto v kontaktu s dobrovolnými hasiči, kteří by jim mohli pomoci na ohrožená místa přivézt pytle s pískem.

Spustit audio

Související