Hasiči z Bílé Třemešné pomáhají nejen při požárech a záplavách. Pomoc teď nabídli místní farářce

3. srpen 2024 07:47

V následujících minutách vás přesvědčíme o tom, že mezilidské vztahy na menších obcích stále fungují a pomoc bližnímu bez nároku na odměnu je ještě normální. Ukazuje se to v Bílé Třemešné na Trutnovsku, kde se dobrovolní hasiči pustili do oprav kostela. Zadarmo.

Čtěte také

„Tady zatéká všude, kde se podíváte. Střecha kostela je v tragickém stavu. Prší nám prostě dovnitř.“ S farářkou církve československé husitské Annou Holínskou stojíme v kostele, o kterém byste na první pohled ani neřekli, že to kostel je - přesně v duchu husitské církve nic okázalého nebo honosného.

Možná i proto podobné kostely nemívají památkovou ochranu a těžko se na opravy shánějí peníze. „Každý druhý sbor Církve československé husitské je v podobných podmínkách a v podobné situaci. Tak se s tím pereme všichni. Kromě velkých měst, tam se peníze shánějí lépe. Já se neorientuji v grantech a těchto záležitostech.

Čtěte také

V kostelíku je elektřina, kterou se ale netopí - to by skromný rozpočet neutáhl. Farářka Anna Holínská si musí s provozem kostela poradit sama, respektive za pomoci místních. A dobrovolní hasiči jsou v tomhle směru hodně důležití.

Vzájemná spolupráce začala přitom vlastně tak nějak samozřejmě. „Oni po mně chtěli službu, požehnat hasičský prapor a auto. Já jsem to samozřejmě přivítala. Oni za to chtěli zaplatit, ale já jsem jim řekla, že nechci žádné peníze. Že bych potřebovala vyměnit žárovky v lustru, který visí hodně vysoko. A tím začala skvělá spolupráce s místními hasiči.

Teď hasiči opravují střechu

Několik hasičů je právě na střeše kostela , shozený materiál dole uklízí a sbírá Jaroslav Šáfr, podle starosty jeden z hlavních organizátorů pomoci. „Vracíme se do akce Z. Minule jsme jim čistili požární nádrž. Ale proč ne, musíme si pomáhat. Je nás tady na obci pár.

Čtěte také

Sehnat dobrovolníky ale zase podle Jaroslava Šáfra až taková legrace nebyla. „Nikomu se v dnešní době nechce nic dělat. Ale tihle kluci jsou pracovití. Jsme tady aspoň čtyři. A bude to za pivo.

Nezávislý starosta Štěpán Čeněk si pomoc dobrovolných hasičů pochvaluje. Ukazují charakter, říká. „Někdo v dnešní době, ve svém volném čase, zadarmo, pro někoho něco udělá. Takže jsem na to vlastně i trochu hrdý.

Dobrovolní hasiči v Bílé Třemešné na Trutnovsku pomohli na opravách kostela ušetřit několik desítek tisíc korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související