Černý Důl na Vrchlabsku společně s tamními patrioty zachraňují kostel Nejsvětější Trojice ve Fořtě

16. listopad 2019 09:53

Patrioti a obec Černý Důl na Trutnovsku se snaží zachránit kostel Nejsvětější trojice ve Fořtě. Ten byl prohlášen v roce 1958 kulturní památkou. Dlouhá léta ale chátral. Obec Černý Důl ho získala od církve v roce 2007. Postupně se daří původní barokní stavbu zachraňovat a oživit i kulturními akcemi.

„Nejdůležitější je, aby se pořádně dořešila střecha. A potom samozřejmě, když se podíváte kolem, tak výmalba kostela. Jsou vidět nějaké ty mapy a fleky. Takže ty miliony někde sehnat bude velice těžké," říká Roman Skřehot s kterým stojíme uvnitř kostela Nejsvětější trojice.

Čtěte také

Právě on společně s dalšími místními patrioty založil Spolek pro kostel Fořt. Kromě pomoci s opravami dokázali do opuštěné památky vrátit život. Pořádají koncerty, vánoční akce, v létě tu dokonce po několika desetiletích byla i první svatba.
„Samozřejmě se při těch akcích nevybírá vstupné, je to všechno dobrovolné. Teď už čtvrtým rokem pořádáme vánoční koncert, kdy se tady sejdou hudební amatéři a děti z místní mateřské školky z Černého Dolu z Čisté.

Spolek každé jaro organizuje brigádu, má jen deset členů, ale pomáhají dobrovolníci z celé vesnice. Podařilo se jim už zasklít okna, oplechovat hlavní věž a opravit věžičku, která je na ní. Podstatně bylo také odvodnění kostela.

Spolek shání peníze na drobné opravy, větší investice jdou za obcí

„Obec již do kostela proinvestovala přes 3 miliony korun. Je víceméně zabezpečena střecha, krovy a podbití," říká pracovník obec úřadu Zdeněk Kraus.

Černý důl na Vrchlabsku zachraňuje kostel Nejsvětější Trojice ve Fořtě

A dodává, že práce je tu ještě hodně.
„Vstupy do kostela jsou například v zoufalém stavu. To je prakticky zablokované prkny, aby sem nikdo nelezl."

Čtěte také

Do hlavní vchodu se podařilo ze sponzorských darů nechat vyrobit mříž, takže objekt může být otevřený celoročně. Až se dovnitř vrátí opravený oltářní obraz, bude muset být podle Zdeňka Krause kostel zabezpečen.

„Teď se nám tam rozpadají nějaké kamenné atiky a celkově fasáda," popisuje aktuální stav památky nezávislý starosta Černého Dolu Josef Pánek.

„Stav je takový, že kdybychom chtěli dát kostel do pořádku, tak budeme potřebovat zhruba 30 milionů korun."

Vedení obce plánuje shánět peníze na další opravy hlavně pomocí dotačních titulů.

Spustit audio

Související