Některé obce v Krkonoších netuší, kdo a jak jim bude odklízet sníh. Na zimní údržbu chybí lidé

29. září 2019 10:33

Málo pracovníků v technických službách a nezájem soukromníků o výpomoc s odklízením sněhu. Tyto problémy teď řeší některé obce v Krkonoších. A to do začátku zimy už dlouhá doba nezbývá.

Čtěte také

„My jsme hodně roztahaní. My jsme jak dlouhá obec, tak i hodně do strání. Tedy v reálném čase, když je velký spad sněhu, tak nejde stihnout všechno najednou uklidit. Museli bychom mít tak o dva lidi a dva traktory víc," říká starosta Svobody nad Úpou Jiří Špetla ze sdružení Nová Svoboda.

V řadách technických služeb má město 4 zaměstnance a to je podle starosty málo. Zatímco dříve měli lidi v zimě na výpomoc, teď zatím netuší, s kým mohou počítat.
„Pomáhali v tom pracovníci veřejně prospěšné služby. A ti lidé už vůbec nejdou. My jsme je vždy ráno rozvezli a oni pomocí lopat proházeli přechody přes silnici a ostrůvky nebo uklízeli s malými frézkami chodníky."

Jiří Špetla přiznává, že neví kde lidi hledat.
„Přemýšlím například o nějakých brigádnících. Ale lidi na to budou jistě poukazovat a říkat, že to není uklizené."

Zima - úklid sněhu v Novém Kníně

Dříve uzavírali před zimou smlouvy se soukromníky s tím, že budou uklízet sníh ve vybraných lokalitách.
„S někým, kdo měl traktor, tak dostal lokalitu a podle odpracovaných hodin dostal peníze. Jenomže, teď ti lidé prostě nejsou. Tak pořád sháníme."

Podobná situace je také v sousedním Černém Dole, kde mají technické služby dva zaměstnance.

„I na léto je to málo. Tak řešíme třetího," vysvětluje nezávislý starosta Černého Dolu Josef Pánek.

A dodává, že nového zaměstnance sháněli dlouho.
„Je to hodně náročné někoho sehnat, už jsme si mysleli, že se nám ani nikdo neozve. Nakonec se nám to podařilo a uvidíme, jestli se ten člověk osvědčí."

Vystačit si s vlastní technikou a pracovníky není přes zimu podle Josefa Pánka možné.
„Nemůžeme nyní říci, že to zvládneme, musíme mít někoho v záloze. A budeme vědět, že jej můžeme v případě potřeby oslovit. To hlavní, co je zapotřebí zprovoznit, tak dokážeme zpřístupnit, ale může se stát, že napadne přes noc metr sněhu."

Navíc Černý Důl po loňské zimě, která byla hodně bohatá na sníh a s jeho odklízením byly často komplikace, posílí i vozový park o speciální traktor.

Spustit audio

Související