Technické služby v Trutnově a v Jičíně marně shání pracovní síly. Lidé chybí ve všech profesích

4. září 2018 09:57

Někteří pracovníci technických služeb v Trutnově a v Jičíně tráví v práci víc času a dělají víc práce. Proč? Protože technické služby v těchto městech mají málo pracovních sil. Lidé podle ředitelů organizací chybí ve všech profesích. Kvůli tomu někteří zaměstnanci musí zvládat víc úkolů. 

Zalévání květin. sekání trávy, kontrola dětských hřišť. Běžná činnost technických služeb. Jenže chybí pracovní síly.

„Léto je hlavní sezóna a potřeba, aby město bylo pěkné. A je potřeba sezónních pracovníků. Letos to byl opravdu velký problém," říká Lumír Labík, ředitel technických služeb v Trutnově.

Technické služby v Nové Pace mají nedostatek pracovních sil. Noví uchazeči se nehlásí

Metaři v ulicích Pardubic

Technickým službám v Nové Pace chybí lidé odborných profesí. Zaměstnanci odchází a nové se nedaří sehnat. Pokud město nové pracovníky nenajde během podzimu, můžou už v zimě přijít problémy s úklidem ulic, chodníků a s odklízením sněhu.

Podle něj aktuálně chybí 10 pracovníků: „Od údržby hřišť, od údržby komunikací, od údržby veřejné zeleně. Prostě chybí kvalifikovaní pracovníci. Nejsou."

Přestože vypomáhají lidé doporučení úřadem práce, nestačí to.

„Jsou lidé, kteří jsou perfektní a potom někteří, co přijdou dvakrát či třikrát a jsou na neschopence," říká Lumír Labík.

Technickým službám chybí pracovníci (ilustrační foto)

A to pro zaměstnance znamená podstatně víc práce: „To je pak daleko větší zátěž a stres pro ostatní pracovníky. Třeba udržovat dětské hřiště by mělo šest pracovníků. Ale když mi chybí tři lidé, tak prostě ta údržba je stojí daleko víc, protože ta práce se udělat musí."

Podobná situace je i na Jičínsku

„Protože z úřadu práce přicházejí lidé, kteří jsou opravdu často neschopni pracovat. Nechtějí, nebo doopravdy nemají pracovní návyky," potvrzuje Čeněk Strašík, ředitel jičínských technických služeb.

A doplňuje: „Potřebovali bychom minimálně 10 lidí navíc. A možná dalších 10 lidí vyměnit. Ty, kteří tady jsou opravdu jen proto, že tady jsou, ale práce udělají málo. Ti jsou z úřadu práce."

Otázkou je, jestli se do zimy podaří potřené síly sehnat. Pokud totiž přijde sněhová kalamita, budou hlavně na Trutnovsku zapotřebí.

Spustit audio

Související