Zeleň potřebuje pomoc. Pracovníci technických služeb v Hradci Králové zalévají každý den

31. červenec 2018

Pracovníci technických služeb v Hradci Králové mají teď nejvíc práce s údržbou veřejné zeleně. Každý den vyjíždějí s cisternami a zalévají záhony, mladé stromy a travnaté plochy. Letošní léto je totiž velmi horké a zeleň potřebuje pomoc. 

Nedostatek přírodních srážek se totiž musí nahradit umělým zavlažováním. Péči potřebují hlavně mladé stromy a záhony. Trávníky jsou na řadě jako poslední, protože zatím snášejí sucho nejlépe. O tom se byla v krajském městě přesvědčit reportérka Lucie Peterková.

Hradec Králové je často označován jako město zeleně

Soutok Labe s Orlicí v Hradci Králové

Je jasné, že jiný pohled na výsadbu a údržbu stromů a zelených ploch mají architekti, jiný pohled zastávají občané a svou si hájí i město.

V Žižkových sadech stojí cisterna plná vody a před záhonem květin stojí s hadicí Tomáš Adamec z technických služeb. Kolikrát už dnes takto zaléval?

„Dnes jsem tady poprvé. Ale už mám za sebou Ulrichovo náměstí, okolí hlavního nádraží, Gočár park a tohle jsou vlastně poslední kytky na čadě," říká Tomáš Adamec, který se se svou cisternou otočí pro zásoby vody denně i pětkrát.

Kropící vůz v ulicích Hradce Králové

„Zálivka květin, ač vypadá velmi jednoduše, tak ji musí dělat člověk, který má jak pro ty rostliny, tak pro tu techniku cit," vysvětluje Daniel Jeřábek z technických služeb, který má všechnu zeleň v Hradci Králové na starosti.

Proč je tak důležité, aby člověk, který zalévá městské záhony, věděl přesně co dělá?

„Jednak si musí uvědomovat, že každá ta rostlina vyžaduje něco trošku jiného. A také to, že všechno potřebuje svůj čas. Takže to nejde úplně uhnat, ale nedá se to ani úplně odfláknout. Musí to být lidé, kteří k tomu mají blízko, kteří vědí co to dá práce to vysadit. A kteří si uvědomují vše, co to potřebuje," říká Daniel Jeřábek.

V těchto horkých dnech se ale technické služby nestarají jen o záhony. Co všechno musí obstarat, aby nezaschlo?

Trávníky jsou spálené jak v srpnu. Sucho komplikuje technickým službám péči o zeleň

02923720.jpeg

Dlouhodobé suché počasí v Hradci Králové komplikuje technickým službám práci. Skoro 60 kubíků vody denně spotřebují na zalévání zeleně. Ať už se jedná o zálivku květinových záhonů, keřů, malých travnatých ploch, nebo stromů. Právě těm dlouhodobé sucho, které nejen v Hradci Králové je, škodí nejvíc. 

„Prioritou jsou kromě květinových záhonů také stromy. A to především nejmladší ročníky u výsadeb stromů. Prioritně provádíme zálivku u stromů, které byly vysazeny letos na jaře a loni na podzim. A snažíme se zalévat i další dva ročníky stromů," doplňuje Daniel Jeřábek.

Kolik litrů vody je denně zapotřebí na údržbu zeleně v Hradci Králové?

„Nevím přesně kolik je to kubíků vody, ale říkal kolega, otočí se čtyřikrát pětkrát denně. Samozřejmě záleží na velikosti kropícího vozu. Ale je to zhruba 4 až 6 otáček za den a jezdí nám šest kropících vozů různé velikosti denně. Tato cisterna má obsah tři kubíky vody a je postavena vyloženě na zálivku zeleně a záhonů. Při zálivce stromů vypomáhají velké kropící vozy devítikubíkové. Současně v době extrémních veder a extrémně suchého vzduchu po poledni, kdy je na ulicích hodně lidí, tak plánujeme i ozónování. To znamená zkrápění ulic. Ale to až po dopolední směně, která je věnována zálivce stromů," dodává Daniel Jeřábek.

Jestli bude dnes cisterna ozónovat v ulicích, to se podle Daniela Jeřábka rozhodne až po poledni, ale zeleň dostává svou pravidelnou dávku vody už od rána.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související