Technické služby v Nové Pace mají nedostatek pracovních sil. Noví uchazeči se nehlásí

3. září 2017

Technickým službám v Nové Pace chybí lidé odborných profesí. Zaměstnanci odchází a nové se nedaří sehnat. Pokud město nové pracovníky nenajde během podzimu, můžou už v zimě přijít problémy s úklidem ulic, chodníků a s odklízením sněhu.

Poslední hodiny práce má před sebou zahradník v novopackých technických službách. Rozhodl se skončit a město zatím marně shání náhradu.

„Odchází. Praocvní poměr mu skončí 31. srpna. Našel si jiné zaměsznání," říká Jiří Bičiště, ředitel Technických služeb v Nové Pace.

A současně přiznává, že nechybí pouze zahradník, ale i další síly. 21 stálých zaměstnanců je málo.

Čtěte také

„Z toho 8 lidí se nám rekrutuje z věřejně prospěšných prací. Ale z těch osmi už tři jedou jakoby na nás. Už to není VPP (vedlejší pracovní poměr). my jsme si je prodloužili už za naše peníze, protože lidé na úřadu práce prostě nejsou," říká Jiří Bičiště.

Zapotřebí jsou nejméně dva řidiči a dva dělníci

Právě práce dělníka je podlě ředitele Jiřího Bičiště nenahraditelná: „Nehledě na to, že můžete mít vysavač, zametací stroje, ale v těch rozích je nejlepší koště a dvě ruce."

Technické služby se ve vedrech nekropí jen silnice, ale i suché rostliny

Město vypisuje výběrová řízení a obrací se na učiliště. Ale nové zaměstnace zatím nenašlo

„My samozřejmě musíme, tak jako všichni ostatní, postupně hledat na trhu práce lidi s tímto oborem. Jsme na tom podobně jako firmy. Teď prostě momentálně nejsou lidi," potvrzuje novopacký starosta Josef Cogan.

A přiznává, že problémy s nedostatkem lidí v řadách technických služeb, může město pocítit hlavně v zimě: „Tohle léto proběhlo ještě v pořádku, žádný problém nevznikal. A vidíme na té zeleni v městě, že je udržovaná a funkční. Ale víme, že s tím budeme mít problém do budoucnosti. Prostě na to musíme nějak reagovat a pokusit se tu záležitost zajistit tak, aby zůstala ta kvalita služeb na stejné úrovni."

Do začátku zimy zbývá něco přes tři měsíce. Radnice doufá, že se do té doby noví uchazeči o práci objeví.

Spustit audio