Až se zima v Hradci Králové zeptá? Technické služby řeknou: Jsme připraveni!

6. listopad 2015

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby. Celkem mají na starost údržbu 100 kilometrů silnic a víc než 300 kilometrů chodníků a cyklostezek. Od tohoto týdne mají i nové multifunkční vozdilo, které v létě seká příkopy a v zimě rozhrnuje sníh.

"Těžko hledat slova. Je to nové, je to pěkné a je to trošku náročnější na obsluhu. Protože je tu spousta věcí jinak," říká řidič Milan Probošt o novém vozidle královéhradeckých technických služeb.

To přivezli teprve před pár dny a právě Milan Probošt je jedním z mála lidí, kteří umí stroj obsluhovat: "Řadící páka tady není a přesto to není automat. Pod volantem je páka, kterou se řadí rychlosti buď nahoru nebo dolů. Oproti jiným vozidlům je vybaven i systémem hydropojezdu. Umí to jezdit 50 kilometrů za hodinu, nebo i tak malou rychlostí, že to ani nepostřehnete. 200 metrů za půl hodiny, není problém."

Čtěte také

Hradecké technické služby udržují v zimě i chodníky.

Pavel Holeček říká, že všechna vozidla využívají celoročně: "Co se týče zimní údržby, tak všechny stroje jsou vpředu vybaveny odmetacím kartáčem nebo radlicí. Vzadu mají všechny stroje sypače. Přes léto se většinou jedná o zametací stroje nebo sekačky."

Celkem je v garážích 5 sypačů na silnice a 25 menších strojů na údržbu chodníků.

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby

Podle Daniela JeřábKa z technických služeb ale technika nevyřeší všechno: "Autobusové zastávky nebo příliš úzké chodníky, ty nelze udržovat velkou těžkou technikou. když se pak dostaneme k přechodům pro chodce, tak tam kolikrát nezbývá nic jiného než člověk, ruce a lopata nebo sekáček. Tam je ta lidská práce nenahraditelná."

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby

Na zimu se chystají i další města v Královéhradeckém kraji

Například v Trutnově už mají připravenou techniku a ve skladu víc než 600 tun soli.

Podle ředitele trutnovských technických služeb Lumíra Labíka to ale nebude stačit a tak budou v průběhu zimy zásoby doplňovat.

autor: zen
Spustit audio