Technické služby v Kostelci nad Orlicí změní svou právní formu. Ušetří milion

2. květen 2013

Technické služby jako společnosti s ručením omezeným jsou daňově nevýhodné, především kvůli odvodu DPH z mezd. To se rozhodli změnit v Kostelci nad Orlicí a ušetřit tak přes milion korun.

Zastupitelé měli možnost nechat Technické služby tak, jak jsou, nebo odsouhlasit jejich změnu, a to na příspěvkovou organizaci nebo organizační složku města.

Jakákoli změna je podle auditora Zdeňka Nejezchleby výhodná:

„Město si na činnostech, které kupuje teď od s. r. o., nemůže uplatnit odpočet daně. Oni na druhou stranu si můžou odečítat z nákupu materiálu atd., ale nemohou si logicky odčítat z mezd. Ty jsou bez DPH. Takže tím pádem oni, aby fakticky hospodařili na nule, musí zatěžovat tím DPH, kterou město si potom neodečte, i osobní náklady. A ty u těch Technických služeb dělají zhruba 75 % nákladů."

Kostelecké Technické služby budou organizační složkou města. Proti hlasovali čtyři zastupitelé, mezi nimi Jaroslava Blažková. Dala by přednost příspěvkové organizaci, která by byla samostatná:

„Mám stále takový dojem, že tam nedojde k tomu pocitu - tady mám nějakou zodpovědnost. Když ten vedoucí se k tomu postaví dobře, tak to bude fungovat. Ale jestliže trošičku přijme tu známou teorii - co se budeme snažit, vždyť je to města. Tohoto se bojím.“

„Oni budou mít také svoji zřizovací listinu, kde se vymezí nějaké práce. Musí dojít k úpravě rozpočtu města, kde se vymezí téhle organizační složce její rozpočet. A co se týká práv a zadávání prací, to už je záležitost tady města, jak si to nastaví. Do jaké míry nechají nebo nenechají volnost vedoucímu organizační složky,“ upřesňuje auditor Zdeněk Nejezchleba.

Ať už bude vedoucí pracovat na 100 nebo 50 procent, městská pokladna ušetří zhruba milion sto tisíc ročně. Místostarosta a iniciátor transformace Technických služeb Luboš Lerch by rád z ušetřených peněz opravil budovy sídla organizace:

„Tak, jak jsme je přebrali z kasáren, tak se do obnovy budov vlastně nic skoro neinvestovalo. A myslím si, že i obnova některého zařízení, jako jsou nákladní auta, traktor, prostě, některý ten vozový park je skutečně velmi starý.“

Technické služby jako organizační složka města začnou v Kostelci nad Orlicí fungovat od letošního října. A od té doby bude radnice šetřit na odvodu DPH z mezd jejích zaměstnanců.

autor: KS
Spustit audio