V Jičíně začala stavba nového domova pro handicapované, dva domky nabídnou bydlení pro 18 lidí

4. srpen 2024 07:46

Královéhradecký kraj začal stavět nový domov pro zdravotně postižené v Jičíně. Nové komunitní bydlení ve dvou rodinných domcích zajistí ubytování pro 18 klientů, říká mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

„Za stavební práce s předpokládaným termínem dokončení v prosinci 2025 kraj vynaloží zhruba 92 milionů korun bez DPH, přičemž s financováním výdajů pomůže dotace z Národního plánu obnovy. Otevření pro klienty plánujeme v druhé polovině roku 2026,“ vysvětluje mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Čtěte také

V Jičíně se jedná o stavbu dvou samostatných objektů, ve kterých všechny prostory budou uzpůsobeny pro pobyt osob se zdravotním postižením. V prvním objektu stavbaři vybudují jednu domácnost pro šest klientů, v druhém dvě domácnosti po šesti klientech.

Součástí projektu je také vybudování provozního a technického zázemí, skladu pro zahradní náčiní a skladu pro odpadové hospodářství. Nové osvětlené přístupové komunikace, chodníky a parkovací stání budou sloužit pro bezpečný pohyb osob se zdravotním postižením, návštěvníků, údržby i zásobování.

Stavba nového domova pro osoby se zdravotním postižením v Jičíně zapadá do dlouhodobé koncepce Královéhradeckého kraje spočívající ve zvýšení kapacit komunitního bydlení v rámci poskytovaných služeb sociální péče.

V Jičíně vyroste nový domov pro osoby se zdravotním postižením (vizualizace)

Kraj v letošním roce například zahájil stavbu objektu pro pobytovou sociální rehabilitaci v Hradci Králové na Pražském Předměstí, v Novém Městě nad Metují roste domov pro osoby se zdravotním postižením rodinného typu stejně jako v Rokytnici v Orlických horách, kde staví komunitní bydlení pro klienty Domova na Stříbrném vrchu.

Kraj podporuje i vybudování Centra duševního zdraví v Jičíně

Královéhradecký kraj také podporuje záměr vybudování Centra duševního zdraví (CDZ) v Jičíně, které výrazně ulehčí naplněným kapacitám zejména ambulantních psychiatrů. Jeho vznik přispěje k včasnému zajištění pomoci a podpory klientům s psychickým onemocněním a zajistí lepší propojení zdravotních i sociálních služeb regionu Jičínska.

Čtěte také

Zhruba 150 klientům a jejich rodinám umožní využívat odborně poskytované služby přímo v domácím prostředí. Poskytovatelem služeb CDZ v Jičíně bude nezisková organizace Péče o duševní zdraví. Specializovaní terénní pracovníci například pomohou lidem s duševními problémy předcházet rozvoji akutních stavů, budou podporovat klienty po ukončení hospitalizací s cílem předejít relapsům a opětovným pobytům v nemocnicích.

Jičínské centrum se stane již čtvrtým obdobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Aktuálně fungují CDZ v Trutnově, Hradci Králové a Náchodě. V plánech Královéhradeckého kraje je do roku 2030 vznik obdobného zařízení i v Rychnově nad Kněžnou, tak aby bylo pokryto území celého kraje.

V Jičíně vyroste nový domov pro osoby se zdravotním postižením (vizualizace)
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související