V Náchodě otevřeli Centrum duševního zdraví. Čekací doby na setkání s psychiatrem se tak zkrátí

21. červen 2023 08:43

Lidí s psychickými potížemi v Česku přibývá a na konzultaci s psychologem nebo psychiatrem se musí často čekat i několik měsíců. Na obtížně dostupnou pomoc upozorňují například pracovníci neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Ti už v sedmi okresech na východě Čech nabízí pomoc lidem, kteří se dostali do potíží a tento týden otevřeli v Náchodě nové Centrum duševního zdraví. 

Čtěte také

Pracovníci Centra duševního zdraví v Náchodě zatím nabízeli pouze sociální terénní služby, teď přibydou i ty zdravotní.

„Dobrý den, chci se domluvit na zítřejší schůzce, máme se sejít v Broumově. V kolik hodin vám to tam přijede?“ Jeden z mnoha pracovních telefonátů Karla Maněny. Právě on je většinou z Centra duševního zdraví první, s kým zájemci o pomoc mluví. „Ještě nevíte? Potřebujete s tím nějak pomoci?

S touto klientkou se chystá do dluhové poradny. Do potíží se dostala právě v době, kdy své psychické problémy ještě neřešila s odborníky. „Léčí se docela dlouho s duševním onemocněním. Je nyní propuštěna z psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Spolek Péče o duševní zdraví je nestátní, nezisková a politicky nezávislá organizace, která se specializuje na pomoc duševně nemocným lidem.

Podobných pacientů tady mají mnoho. Doteď jim pomáhali pouze v sociální oblasti, tedy při jednání s úřady nebo třeba úklidem, nově jim ale nabídnou i pomoc psychiatra nebo psychologa. Ti za klienty navíc přijedou třeba i domů.

„Jsme schopni dojet kamkoliv a kdykoliv. Jak klient potřebuje nebo si přeje se potkat, vysvětluje vedoucí Centra duševního zdraví Náchod Lucie Kudrnáčová.

Tenhle postup podle ní výrazně zkrátí dobu, kdy se člověk s psychickými problémy setká s odborníkem.

Čtěte také

A tím se může podařit i zachytit nemoc na jejím začátku. „Ta současná praxe byla taková, že když potřebujete pomoc, tak se objednáte k lékaři a můžete čekat třeba i půl roku. My jsme v tuto chvíli schopni do týdne člověka zachytit a pomoci mu.

To by pomohlo třeba Romanovi, který asi i kvůli pozdnímu zahájení léčby strávil v psychiatrickém zařízení téměř tři roky. Pracovníky centra chválí, pomohli mu najít práci i bydlení. „Jsem za to vděčný, že existuje tato organizace. Pomáhají lidem, jako jsem já.

Nezisková organizace Péče o duševní zdraví zatím provozuje tři podobná centra, tohle v Náchodě je čtvrté. Za dva roky by podobné mělo otevřít v Jičíně a v roce 2026 v Rychnově nad Kněžnou.

Spustit audio

Související