Arte skupina pomáhá v Rychnově nad Kněžnou zlepšit život lidem s duševním onemocněním

21. září 2019 09:38

Spolek Péče o duševní zdraví v Rychnově nad Kněžnou se zaměřuje při své práci na lidi s duševním onemocněním. Kromě terénní pomoci klientům v každodenním životě tu ale také zřídili takzvanou Arte skupinu. Do té se může zapojit kdokoliv, kdo by si chtěl odpočinout při výtvarných aktivitách. Lidé tu pomocí různých výtvarných technik pracují na zlepšení svého duševního stavu.

„Dalo by se říci, že arteterapie je léčba výtvarným uměním. Ale u nás bych to nenazývala léčbou, ale spíš nějakou podporou duševního zdraví pro klienty," vysvětluje fungování skupiny její vedoucí a sociální pracovnice Veronika Řepková.
„V tomto případě se nejedná o terapii, proto se nenazýváme Arteterapeutická skupina, ale jen Arte skupina. S tím, že klienti sem chodí malovat kvůli tomu, aby si buď odpočinuli, nebo navázali nějaké nové kontakty s lidmi. Aby přemýšleli o svých problémech a mohli je vyjádřit na papír."

Skupina se schází jednou za čtrnáct dní a má svá vnitřní pravidla

„Tady na dveřích máme pravidla Arte skupiny. Ty jsme vytvořili společně s klienty. Prvním bodem je, že nevedeme žádné zbytečné debaty, ale hned se přechází ke tvorbě. Dále tu je vypnutý mobil, diskrétnost, respekt k soukromí druhého. Když někdo nechce o svém obrázku mluvit, tak si ho otočí a nemusí to nijak komentovat."

Čtěte také

Pro jednotlivá sezení si klienti společně také domlouvají témata, na kterých pracují. Po dvou hodinách je prostor pro skupinové povídání.
„Děláme to tak, že se na konci klientů zeptáme, jestli si o tom chtějí nebo nechtějí povídat. Kdo chce vyjádřit to, co namalovat, tak se vyjádří. Co namaloval, jak se cítil. Kdo ale nechce, tak nemusí nic povídat."

„Jsem tady podruhé. Poprvé jsem se byl jen tak podívat. A dnes poprvé aktivně něco tvořím," říká jeden z účastníků skupiny, který už ale svoje zkušenosti s výtvarnou terapií má.
„Protože jsem byl několikrát hospitalizovaný v Hradci Králové, kde arteterapie také probíhala. Vždy mne to bavilo. Bylo zajímavé z terapeutického hlediska jak to vždy terapeut vyhodnotil na konci."

Při Arte skupině není hodnocení podstatné

Malování v Arte skupině totiž slouží jako prostředek pro zklidnění a třídění myšlenek.
„Je to zajímavé a zábavné. Aspoň tedy pro mne," říká jeden z účastníků skupiny.

Arteterapie pomáhá v Rychnově nad Kněžnou zlepšit život lidem s duševním onemocněním

Skupina je v Rychnově nad Kněžnou zdarma otevřená komukoliv.

Spolek Péče o duševní zdraví je nestátní, nezisková a politicky nezávislá organizace, která se specializuje na pomoc duševně nemocným lidem.

Podobné aktivity fungují v rámci Královéhradeckého kraje také v dalších regionech. Zájemci mohou využít říjnového Týdne duševního zdraví a navštívit dny otevřených dveří ve střediscích Péče o duševní zdraví například na Náchodsku, Jičínsku nebo Hradecku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související