Obrazy malované autogenem. V dobrušské synagoze vystavují metalurgickou kresbu

8. červen 2018 09:55

Lidé moře - tak se jmenuje unikátní výstava, která je do 8. července k vidění v dobrušské synagoze. Výstava je zvláštní především tím, že zobrazuje portréty námořníků na neobvyklém materiálu - na oceli. V doprovodu vedoucího Vlastivědného muzea Vladimíra Svatoně se do synagogy vypravila reportérka Jana Házová.

Jsou to velmi zvláštní obrazy. Metalurgická kresba?

„Ano, je to metalurgická kresba. Jsou to portréty mužů a jedné ženy. To je Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, první žena, která sólově obeplula svět. Jde tedy převážně o polské námořníky. S tím, že jeden z těch nich není Polák, ale je to Kanaďan," vysvětluje Vladimír Svatoň.

Na obrazech je ale hodně zajímavá i technika kresby. To se jen tak nevidí. Není to klasická malba štětcem. Jak vůbec takový obraz vzniká?

Na moři je ten, kdo tam chce být. Tvrdí mořský vlk Rudolf Krautschneider

02440784.png

Rudolf Krautschneider se narodil ve Vídni a dětství strávil ve Znojmě. První plachetnici si udělal z vypůjčené veslice na řece Dyji. Plachtou mu byl starý kabát a odměnou kopanec majitele lodi, když budoucí mořeplavec veslici vracel.

„Základem je deska z nerezové oceli. A na ní se ten obraz vytváří pomocí autogenu a broušením. Různá teplota vytváří odstíny. A ten proces je nevratný. Pokud autor udělá nějakou chybu, tak tu desku musí vlastně vyhodit a začne znovu. Nedá se to opravit," říká Vladimír Svatoň.

Co víme o Ladislavu Vlnovi, autorovi těchto zvlášních obrazů?

„On je ve svém volném čase i námořníkem. Dlouho se přátelí s mořským vlkem Rudolfem Krautschneiderem, který sídlí v současné době v Lupenici. Oni přišli společně na nápad vytvořit výstavu těchto obrazů. Protože oni oba mají velmi vřelý vztah k Polsku, protože to je nejbližší místo odkud se dá vyplout na širý oceán," usmívá se Vladimír Svatoň.

Fotografie z výstavy Lidé moře v Dobrušce - Mariusz Zaruski

Jak si prohlížím obrázky, musím říct, že mají takové odlesky. Z každého úhlu pohledu má vždy daný obraz trošku jinou náladu.

„Také jak se mění denní světlo, tak také ty obrazy se postupně mění. Ten obraz není pořád stejný. Neustále nabývá jiné barvy, jiní odstíny," říká Vladimír Svatoň.

Kdo by chtěl poznat tyto neobvyklé obrazy, tak může do 8. července zajít do synagogy v Dobrušce, která je kousek od náměstí. A uvidí, jakým způsobem se dají také portréty lidí zachytit.

Spustit audio

Související