Jičín chce spolu s krajem investovat 90 milionů korun do obnovy Valdštejnského zámku ve městě

23. leden 2024 07:56

Do obnovy Valdštejnského zámku v Jičíně chtějí město a Královéhradecký kraj společně investovat 90 milionů korun. Dvě třetiny budou určené na rekonstrukci muzea, jeho vybavení a vybudování bezbariérového přístupu do zámku.

Dělníci by s pracemi na zámku měli začít v následujících dnech. Díky celkové rekonstrukci, včetně rozvodů, topení a dalších instalací, získá muzeum novou interaktivní expozici. Lidé by ji mohli navštívit za dva roky.

Čtěte také

Modernizaci obřadní síně bude financovat město Jičín samo. Podle vedení radnice je potřeba odstranit vlhkost, zvětšit vnitřní prostory a vybudovat kompletní bezbariérovost.

Jičínský zámek také Valdštejnský zámek je raně barokní, klasicistně upravený objekt, který se nachází přímo v centru města. Je součástí budov na jižní straně Valdštejnského náměstí v Jičíně.

Původně renesanční křídlo zámku bylo postaveno na počátku 17. století ještě v době, kdy Jičín patřil rodu Smiřických. Zajímavostí je, že z hlediska umístění by se správně mělo mluvit o Valdštejnském paláci, ale všeobecně se již vžilo označení Valdštejnský zámek. Nádvoří zámku jsou průchozí a přístupná, ale prohlídky zámku jsou možné jen v rámci muzejní expozice.

Spustit audio

Související