Také nemocnice se kvůli rostoucím nákladům snaží více šetřit. Některé chtějí využít i solární panely

15. červenec 2022 07:36

Stále vyšší náklady na energie, materiály, ale i potraviny trápí mimo jiné také nemocnice. Královéhradeckým krajským nemocnicím letos kraj přidal peníze na provoz dvakrát v celkové výši necelých tří set milionů korun. Samy nemocnice se teď snaží alespoň některé výdaje snížit. Jak se jim to daří, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

S jak velkým navýšením nákladů se nemocnice potýkají?

U energií jde o desítky procent. Třeba v případě jičínské nemocnice jde o navýšení dokonce o 115 procent oproti loňskému roku. V jednotkách nebo nižších desítkách procent potom zdražuje i zdravotnický materiál, léky nebo služby. A to znamená například praní prádla nebo potraviny, ze kterých se připravuje strava pro pacienty.

Celkově tedy navýšení představuje pro zdravotnická zařízení desítky až stovky milionů korun.

Čtěte také

Na čem všem jsou tedy nemocnice schopny ušetřit?

Jak mi řekl ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který zastřešuje krajské nemocnice, Tomáš Halajčuk, mnoho oblastí, kde by se dalo šetřit tak, aby to pacienti nepocítili, není.

V oblasti energií to podle něj reálně znamená, že vedení nemocnic může například apelovat na personál, aby třeba méně svítil. Náchodská nemocnice má v tomto případě malou výhodu, ve dvou zrekonstruovaných pavilonech je tam totiž k dispozici centrální řízení svícení. Což by nyní mělo jistou úsporu přinášet.

Čtěte také

Ani na tepelném komfortu ovšem nemocnice příliš šetřit nemohou. Za prvé teď v létě, aby vyšší teplota nepřinesla pacientům další zdravotní obtíže. A za druhé proto, aby se přístroje fungující na jednotlivých sálech nebo pokojích nepřehřívaly.

Co se týče potravin, které také zdražují, tak právě Oblastní nemocnice v Náchodě nyní připravuje méně dražších jídel. To znamená, že nahrazuje dražší potraviny levnějšími. Ne však, podle ředitele nemocnice Jana Macha, méně kvalitními.

Na zdravotnickém materiálu nebo lécích potom nemocnice prakticky nijak ušetřit nemohou. A co se týká služeb, tak se snaží na zdražování reagovat například změnou na levnějšího dodavatele.

Čtěte také

Dotknou se nějak úsporná opatření i přímo pacientů?

V tuto chvíli, kromě již zmíněného svícení nebo nižší frekvence jídel z dražších surovin, by se opatření pacientů nijak dotknout neměla. Rozhodně tedy ne v samotné zdravotnické péči.

Kromě snížení provozních výdajů, chtějí ovšem nemocnice také na druhou stranu smysluplně investovat. Reálně to znamená, že třeba v řádu měsíců by chtěly na některé budovy instalovat solární panely a tím snížit závislost na drahých dodávaných energiích. Třeba v náchodské nemocnici by to chtěli realizovat nejpozději už začátkem příštího roku.

Čtěte také

Kraj už nemocnicím přidal na provoz skoro 300 milionů korun. Je to konečná částka?

Přesně je to 292 milionů korun. Díky těmto příspěvkům od kraje na pokrytí provozních nákladů by podle Tomáše Halajčuka měly nemocnice zdražování zvládnout. Sám ale přiznává, a přiznává to i vedení kraje, že netuší, co se například s energiemi stane na podzim. Ve hře tak může být ještě jedno navýšení těchto takzvaných vyrovnávacích plateb.

Jako další ekonomický problém pro nemocnice, a možná dokonce i vyšší než cena energií na konci letošního a začátkem příštího roku, zmínil Tomáš Halajčuk nutnost navýšení mezd zaměstnanců.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související