Kraj, města i obce musí při sestavování svých rozpočtů na příští rok šetřit a omezovat investice

27. listopad 2020

Královéhradecký kraj sestavuje rozpočet na příští rok. Podobně jsou na tom také města a obce. Jejich zástupci přitom počítají s tím, že daňové příjmy budou výrazně nižší, než například v minulém roce. Podle mnohých to znamená jediné - šetření a omezování investic. 

Čtěte také

Poslední měsíce jsou pro politiky černou můrou. Alespoň tedy kvůli sestavování rozpočtů. Ekonomika totiž vinou protiepidemických opatření slábne, stát tak získá méně peněz na daních. O další finance státní rozpočet přijde v souvislosti s nejrůznějšími daňovými změnami. Vliv to bude mít třeba i na hospodaření Královéhradeckého kraje.

„Počítali jsme s výpadkem příjmů kolem 500 milionů korun, což je zhruba desetina rozpočtu. Uvidíme, jestli různé návrhy na snížení daní a podobně do toho ještě vstoupí," říká hejtman Martin Červíček z ODS.

Čtěte také

Královehradecký kraj tak hledá úspory ve fungování a řeší co s už naplánovanými investicemi.
„Jestli lze investice rozložit v čase, případně zda využijeme finanční prostředky, které máme k dispozici. A budeme se ve střednědobém horizontu zaobírat myšlenkou, jestli zásadní investice nebudeme financovat z jiných zdrojů, jako je třeba úvěr."

Podobně jsou na tom i starostové měst.

Například Broumov na Náchodsku přijde podle svého nezávislého starosty Jaroslava Bitnara v příjmové části asi o patnáct milionů korun. Na investice tak prý zbyde minimum.
„Kromě toho, že škrtneme veškeré investiční věci, které nebyly podpořeny dotací, to znamená všechny chodníky a komunikace, tak jsme aktuálně připraveni vrátit dotaci na rekonstrukci sportovní haly."

Město Broumov láká do regionu Broumovsko. Nejvýznamnější památkou je barokní klášter, který je národní kulturní památkou a stal se opět kulturním a vzdělávacím centrem oblasti

Město totiž možná nebude mít potřebných 5 milionů korun na povinnou spoluúčast.
„To je pro nás natolik zásadní, že nebudeme modernizovat sportovní halu a vrátíme dotaci."

Čtěte také

A příklad třetí, obec Dubenec na Trutnovsku s asi 650 obyvateli. Ve srovnání s minulým rokem budou podle nezávislého starosty Jaroslava Huňata daňové příjmy nižší o téměř 3 miliony korun.
„Budeme svítit, sekat trávu, vyhrnovat sníh a opravovat díry. Není tam ani koruna na investice."

Najdou se ale i starostové, kteří situaci tak černě nevidí. Jedním z nich je Jan Jarolím z hnutí ANO ve Dvoře Králové nad Labem. I on výpadek v příjmech připouští, podle něj se ale část peněz může do rozpočtu vrátit třeba. A to třeba i díky poslanci schválenému zrušení superhrubé mzdy.
„Lidé si odnesou v peněženkách víc peněz a za něco je utratí. A obci by se to potom mohlo vrátit například na DPH."

Jak to bude ve skutečnosti, ukáže až čas.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.