Desítky miliónů korun bude muset ušetřit každé z okresních měst v Královéhradeckém kraji

22. květen 2020

Města a obce v Královéhradeckém kraji začínají hledat místa, kde ušetří. V Hradci Králové půjde o stovky miliónů, v okresních městech o desítky, úsporná opatření ale čekají i ty nejmenší obce. Koronavirem poznamenaná ekonomika se totiž začíná podepisovat na příjmové stránce obecních rozpočtů.

Čtěte také

Dopady koronavirové krize se dotknou prakticky všech měst i obcí, některé investice budou zkrátka muset počkat.

„Rozhodně pro města a obce žádné dotační tituly pro řešení krize nejsou, takže obce a města to v konečném důsledku odnesou. Přitom všichni podnikatelé čekají, že jim odpustíme nájmy, všichni čekají, že se bude dál investovat, všichni očekávají, že bude vše zalito sluncem, ale realita bude opravdu jiná," popisuje nezávislý starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa.

Města se musí připravit na to, že od státu dostanou menší peníze z daní. Už teď přišlo méně peněz, které stát přerozděluje například z DPH nebo z daně z příjmu ze závislé činnosti.

Čtěte také

„Jedno konkrétní číslo vám povím. První květnová daňová tranše od státu, mínus 3 miliony 281 tisíc. Pokud by se to promítlo takto dál, tak je to 8 x 3, což je 24."
A to je jen část z toho, o co by Rychnov mohl podle Jana Skořepy přijít.

Hradecký magistrát bude podle náměstka primátora Jiřího Bláhy z ODS hledat úspory ve výši přes 200 miliónů korun. Škrtat se ale bude hlavně v projektech, připravovaných na další programovací období.

Klíčových rozpracovaných investic by se úspory týkat neměly, říká Jiří Bláha.
„To, kde co je již nějakým způsobem zasmluvněno, nebo co se předpokládá, že běží, tak samozřejmě nikoliv. Tedy to znamená IDS nikoliv, Benešova třída nikoliv, fotbalový stadion v této chvíli nikoliv."

Jičínská radnice investiční akce rušit nebude

V současnosti je Jičín prakticky bez dluhů, takže i kdyby město skončilo na konci roku v mínusu, situaci by zvládlo.

kalkulačka

Škrtat se bude na běžných výdajích a podporách, rozpočet příspěvkových organizací město plošně poníží o pět procent a grantové programy města na kulturu a sport půjdou dolů o zhruba dvanáct procent - a to především proto, že se sportovní ani kulturní akce teď dva měsíce nekonaly.

Čtěte také

Trutnov cestou plošných škrtů příspěvkovým organizacím nepůjde - a to přesto, že podle odhadů starosty Ivana Adamce z ODS i v tomhle městě počítají s dopady v řádech desítek miliónů korun.

„Procentově to nepůjde u všech stejně. Máme zařízení, které už nemají moc z čeho šetřit, protože většinu mandatorních výdajů, krom mezd, jim spolknou náklady na to, co přináší běžný život. A potom už tam vlastně skoro nic není."

Připraven už je Náchod, tamní radnice očekává propad příjmů ve výši zhruba 26 miliónů korun, město už vytipovalo investice za téměř 48 miliónů, které přesune do příštího roku. Jedná se především o opravy silnic nebo chodníků.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.