Kempy připravují provozovatelé na otevření, mluví ale o velkých ztrátách. Co návštěvníky čeká?

20. květen 2020 09:05

Kvůli pandemii koronaviru a vládním nařízením se mohu ubytovací zařízení otevřít až 25. května. Pracovníci kempů na Jičínsku se chystají na zahájení sezóny. Ubytovací zařízení, tedy chaty, sruby a stany vydezinfikovali, stejně tak i všechny společné prostory. Sestavují jídelníčky a připravují sportoviště.

Zájem o letní prázdninové pobyty mezi turisty je poměrně velký, ale kempy přišli téměř o dva měsíce provozu a už teď hlásí ztráty.

Čtěte také

„V tuhle chvíli by byl kemp plný školáků. Měly tu být tři školy, jedno gymnázium z Trutnova a další dvě na sportovních cyklistických kurzech," popisuje provozovatel kempu na Pecce Jaroslav Hudec, jak by to tu vypadalo za normální situace.

„V normální sezóně bychom tu měli plno dětí. Vařili bychom pro ně kotel polévky a většinou nějaké těstoviny. Byli bychom v plném zápřahu," říká kuchařka Marie Hilmarová, která momentálně vaří pouze pro personál.
„Dnes budeme mít držkovou polévku a guláš s knedlíkem."

V kempu je vše připraveno, jeho pracovníci teď dělají věci v podstatě navíc a pustili se i do budování.
„Připravujeme nové sprchy pro část stanového města. Abychom zvýšili kapacitu a mohli sem pustit víc stanů."

Léto se blíží a také v kempu na Pecce vrcholí přípravy na hlavní sezónu

Spotřebovalo se už velké množství dezinfekce a další desítky litrů jsou připraveny. Jak pro návštěvníky, tak na samotný úklid.

„Snažíme se zákazníkům poskytnout dezinfekci doslova na každém rohu. A uklízečky samozřejmě také vše dezinfikují."

Čtěte také

Stravování je tu možné buď v uzavřené jídelně nebo na venkovní zahrádce, která už o víkendu otevřena byla.

Jak bude objednávání a vydávání jídel vypadat, není zatím podle Jaroslava Hudce jasné.
„Pokud by to mělo fungovat s těmi dvoumetrovými rozestupy, tak to prostě fungovat nemůže. Protože naše restaurace zase není tak veliká, aby pojmula všechny strávníky s takovým rozestupem. Je tedy možné, že to budeme muset řešit pouze výdejními okénky."

Na recepci zvoní telefony, mailové schránky jsou plné dotazů od potencionálních návštěvníků.

„Lidé volají. Spíš je teď problém s těmi, kteří už tady u nás měli být. Takže rušíme rezervace případně přesouváme na nějakých další možný termín, kdy budou moci přijet," tvrdí účetní a recepční v jedné osobě Romana Labaštová.

Spustit audio

Související