Léto se blíží a v kempech vrcholí přípravy na hlavní sezónu. Co musí stihnout než dorazí turisté?

17. květen 2019 10:47

Pracovníci kempů uklízí, čistí, opravují a modernizují. Dovolená v rekreačních areálech se těší podle provozovatelů stále větší oblibě. Některé kempy na Jičínsku už mají chaty zamluvené na celou sezonu dopředu. 

Sekačky a traktůrky jedou naplno.

V kempech na Jičínsku se objevují zloději. Policisté proto posilují hlídky. Na co si dávat pozor?

Cestování - posázaví - výlet -karavan - osmdesátky

Zloději o letních prázdninách trápí kempy na Jičínsku. Ze stanů berou hlavně peníze, šperky a elektroniku. Policisté proto posílili hlídky a ty jezdí rekreační místa hlídat častěji. Turisté ale podle mužů zákona zlodějům často nahrávají svou neopatrností.

„Je to hlavně o sekání a natírání. Máme vesměs všechno dřevostavby, takže je to o natírání chatek, dětských herních prvků, pískovišť a zejména ubytovacích kapacit," popisuje aktuální práce v kempu na Pecce provozovatel Jaroslav Hudec.

Právě stojí u prázdného bazénu a společně s údržbáři kontrolují jeho stěny a samotné dno.
„Dělají se tady ještě drobné opravy, abychom se 1. června, pokud bude hezky, mohli opravdu koupat."

Uklízečky musí dát do pořádku všechny chatky, takže myjí nábytek, okna, vysávají a vytírají.

Kuchařky mezitím přijímají zboží, které přivezlo zásobovací auto. Suroviny, především maso, zeleninu, ovoce, zásoby pití, stěhují do skladu.

Léto se blíží a také v kempu na Pecce vrcholí přípravy na hlavní sezónu

Vedoucí stravovacího zařízení Marie Hilmarová ukazuje plné krabice, přepravky a bedny a dodává, že čerstvé suroviny si nechávají v hlavně sezóně přivážet téměř denně. Už za pár týdnů nastoupí sezónní pracovníci, kteří tady budou pomáhat přes celé léto.
„Budou to brigádnice, vysokoškolačky, středoškolačky. I kluci se už hlásí."

Někteří lidé našli svůj druhý domov v osadách a kempech. Tráví tam třeba i polovinu roku

Tábořiště Špinka na Náchodsku je v létě plné života

Zhruba šedesát chat, třicet míst pro karavany a několik desítek pro stany. Právě to je Tábořiště Špinka na Náchodsku, které leží na břehu stejnojmenného chovného rybníku. Zatímco v zimě jde o opuštěnou oblast, teď je plná života. Někteří lidé tady tráví podstatnou část roku a nevadí jim omezený přístup k pitné vodě ani suchý záchod.

Turisté už teď přijíždí na víkendové pobyty, zájem je hlavně o ubytování v chatkách, ale většina z nich je zamluvena až do poloviny září.

„Najdou se tam termíny třeba na dvě, tři noci. Ale týdenní pobyty jsou vesměs už téměř z 95 procent zarezervovány," dodává Jaroslav Hudec.

Naplno se sezóna v kempech rozjede začátkem června, kdy začnou studenti a žáci na školní výlety. O měsíce později budou hlavní klientelou rodiny s dětmi.

Spustit audio

Související