Kempy v Královéhradeckém kraji si nestěžují na návštěvnost, ale hlavně na návštěvníky

24. červenec 2014

Provozovatelé kempů v Královéhradeckém kraji evidují přibližně stejný počet návštěvníků jako loni. Spíše než na nízkou návštěvnost si tak stěžují na problémy s některými návštěvníky. Vandalové se podle nich mezi nimi najdou vždy, ať už je v kempech lidí málo, nebo hodně.

„Výsledky zhruba odpovídají loňskému roku. Červenec byl o malinko horší, protože lidé nevyužili svátků, které letos vyšly na sobotu a neděli. Právě v tuto dobu bývá zpravidla největší návštěvnost areálu,“ upřesňuje Jan Šnajder, provozovatel autokempu Rozkoš.

Podle vedoucí kempu Broumar v Opočně Mileny Kábrtové je i tam situace podobná. „Návštěvnost kempu začala o něco později, protože bylo chladněji. Ale když přišla vedra – kolem 6. až 8. června – tak jsme měli kemp skoro plný a koupaliště taky.“

Někteří návštěvníci ale v kempech ničí zařízení. „V zájmu jsou především různé pokladničky nebo sprchové automaty, u kterých se snaží vybrat kasičky. Ale vzhledem k tomu, že jsou pravidelně vybírány, tak spíš dojde k větší škodě na majetku, než aby se ten člověk obohatil o tržbu, která je uvnitř,“ říká provozovatel kempu Rozkoš Jan Šnajdr.

S výtržnictvím se tam setkávají i vodní záchranáři, kterým ničí šlapadla party opilých mladíků. „Přijedou sem dělat nepořádek, užít si to, holdovat alkoholu. A my pak máme problém, protože nám házejí šlapadla na vodu, potápějí je, odvážejí atrakce, které tady slouží pro děti. Je problém je pak opilé dostat ve dvě nebo ve tři ráno z mola a vysvětlit jim, že se nemají koupat, že by mohli utonout,“ popisuje velitel záchranářů Vratislav Vrábel.

Kemp ve Vrchlabí trápí potulný pes

To ve vrchlabském Air kempu teď aktuálně řeší jeho majitel Luboš Sýs jiný problém. Po areálu mu běhá velký černý pes bez známky, který ohrožuje návštěvníky. A majitel nemůže se dovolat pomoci, protože kemp se nachází asi půl kilometru za městem.

„Dvacet telefonátů, do Vrchlabí na úřad, do Lánova na úřad, na policii městskou i na normální,“ vyjmenovává Luboš Sýs. „Mám tady malé děti, mraky psů, ale nikoho to není problém.“

„Já místo abych spravoval rozbitý bojler a sprchy nebo dodělal chatku, tak tady naháním psa. Vždycky ho vyvedu na cyklostezku a oni mi na úřadu řeknou, ať ho odvezu do Vrchlabí a pak jim zavolám do Vrchlabí, to je jejich rajón,“ zlobí se šéf vrchlabského kempu.

Naopak majitel autokempu Orlice v Kostelci nad Orlicí je s průběhem letošní sezóny spokojený. Návštěvníků má stejně jako loni a problémy s nimi – ani nějakým nebezpečím, které by jim mohlo hrozit – letos řešit nemusel.

autoři: KS , mka
Spustit audio