Bude to nelehká mise, řekl po podpisu koaliční smlouvy v kraji budoucí hejtman Martin Červíček z ODS

20. říjen 2020

Hotovo, podepsáno. V Královéhradeckém kraji skončilo povolební vyjednávání uzavřením koaliční smlouvy. V pondělí odpoledne ji podepsala ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. V 45 členném zastupitelstvu budou mít tyto subjekty 27 hlasů.

Čtěte také

„Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi vám oznámit, že jsme dnes oficiálně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v dalších čtyřech letech ve vedení Královéhradeckého kraje," říkal s úderem 16 hodiny na náměstí před královéhradeckým krajským úřadem Martin Červíček z ODS.

Poslední čtyři roky byl prvním náměstkem hejtmana, teď bude zastávat post nejvyšší. Bývalý policejní prezident a současný senátor dodal, že vedení kraje - i s ohledem na současnou situaci v souvislosti s koronavirem - nepřebírá v nejlehčí době.
„Myslím si, s ohledem na různé mimořádné okolnosti v současnosti, na ekonomické a další záležitosti, které nás zcela nepochybně budou čekat v následujícím období, že půjde o nelehkou misi."

Po 12 letech tak ve vedení Královéhradeckého kraje skončí ČSSD, která míří do opozice. Stejně jako ve volbách druhé hnutí ANO. Společně kritizují rozsáhlost nově vzniklé koalice.

brig. gen. v. v. Mgr. Červíček Martin, kandidát za Občanská demokratická strana + STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a VÝCHODOČEŠI

Po započtení všech subjektů, které byly ve volbách sdružené v Koalici pro Královéhradecký kraj a Spojencích pro Královéhradecký kraj, se bude totiž na řízení hejtmanství podílet deset různých stran a hnutí.

Čtěte také

Nový hejtman Martin Červíček v tom problém nevidí a o prioritách na další období má jasno.

„Chtěli bychom pokračovat v tom základním. Mít zajištěný odpovídající objem investic, nadále bychom se chtěli věnovat oblastem, jako je zdravotnictví, dostavba jednotlivých zařízení, které nás čekají. Chceme pokračovat v trendu přípravy rozvoje sociální oblasti, to znamená, nejen vybudování dostatečné kapacity lůžek pro seniory. Určitě bychom se nadále chtěli věnovat dopravě."

Koaliční smlouva navrhuje v zastupitelstvu ustanovení dvanáct výborů. Za deset z nich bude mít zodpovědnost koalice, dva výbory budou nabídnuty opozici.

„Zatím, v té první fázi, to znamená na prvním zastupitelstvu, je v návrhu uvolnění dvou. A to jednoho pro opozici a jednoho pro koalici," doplňuje k placeným postům předsedy výboru budoucí náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Pravděpodobný termín ustavujícího krajského zastupitelstva v Královéhradeckém kraji je pondělí 2. listopadu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.