Vysoká cena energií a náhradních dílů, spolu s posílením kurzu koruny, drtí naše podnikatele i firmy

26. leden 2022 12:25

Řada českých firem se dostala do složité ekonomické situace. Říkají to zástupci Hospodářské komory a potvrzují samotní podnikatelé. Poukazují na posílení kurzu koruny, zvýšení úrokových sazeb, zdražení náhradních dílů a především energií.

Čtěte také

„Je to neuvěřitelný šok. Cítíme se naprosto bezmocní, komentuje aktuální situaci související se skokovým zdražením cen energií majitel textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý.

Firma, která zaměstnává zhruba 2300, zdražení energií výrazně pocítila už na konci minulého roku. „Jen za čtvrté čtvrtletí jsme ztratili 94 milionů korun.

Jiří Hlavatý připouští, že chybou bylo nezafixovat si cenu energií, kterou teď každý den nakupuje na burze.

Čtěte také

V ruce drží přehled vývoje ceny, ta aktuální je téměř 300 Eur za megawatt hodinu, loni se prý dlouho pohybovala kolem 50 Eur. „Nemáme absolutně šanci cokoli ovlivnit. Nejhorší stres, který existuje, je z bezmocnosti. A to dnes prožíváme.

Hospodaření firmy také momentálně ovlivňuje i zdražení výrobních surovin a náhradních dílů. Z některých je prakticky nedostatkové zboží. „Na běžné náhradní díly musíme teď čekat třeba i 14 týdnů.

Ve složité situaci je třeba i ATAS Náchod vyrábějící elektromotory. Říká to jeho jednatel Otto Daněk. Kromě růstu cen energií nebo chybějících náhradních dílů má firma problém i kvůli nedostatku zaměstnanců. „Nejsou lidé a nechtějí pracovat.

Čtěte také

Výrobní náklady jsou tak nyní prý nesrovnatelné s těmi z roku 2020. „V loňském roce jsme zvýšili mzdy v průměru asi o 7 procent. Materiálové náklady se zvedly zhruba o 18,5 procenta. A energetické asi o 80 procent. K tomu ještě zpevnila koruna.

A podobné je to i jinde. Firmy se tak nevyhnou zdražování a řada z nich prožívá velmi složité období. Potvrzuje to viceprezident Hospodářské komory ČR Radek Jakubský. „V současné době čelí české firmy opravdu těžkým zkouškám.

O tom, co by podnikatelům mohlo v současné situaci pomoct, vedení Hospodářské komory ČR průběžně jedná s představiteli vlády.

Spustit audio

Související