Kraj pošle desítky miliónů korun do nemocnice ve Dvoře Králové, kde vyrostou nové operační sály

4. květen 2021 08:09

V nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem postaví Královéhradecký kraj dva nové operační sály. Financování větší části stavby za celkem 95 miliónů korun potvrdilo zasedání krajského zastupitelstva.

Čtěte také

Nové sály si nemocnice zaslouží a hlavně je potřebuje, je přesvědčen radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK.
„Dvůr Králové nad Labem je jedno z největších neokresních měst v naší republice. A ta nemocnice na rozdíl od různých dalších přežila. Má své pacienty, své lékaře a personál, není s tím problém. A operační sály běží na výjimku, což není dobře."

Většinu nákladů z potřebných 95 miliónů korun zaplatí kraj z vlastního Fondu rozvoje reprodukce, 20 milióny chce přispět i královédvorská společnost Juta. Dar přislíbil majitel společnosti Jiří Hlavatý.

Chirurgové, operace, lékaři, zdravotnictví, operační sál

Příslib daru vítá nejen vedení kraje, ale i opozice. Podle bývalého hejtmana a momentálně opozičního zastupitele Jiřího Štěpána z ČSSD jsou podobná rozhodnutí ku prospěchu kraje a v tomhle případě i pacientů nemocnice ve Dvoře Králové.
„Pan Hlavatý tím vyjadřuje vůli a snahu dvorské nemocnici pomoci a zároveň tím i apeluje na kraj, aby doložil zbytek finančních prostředků, který je potřebný pro rekonstrukci."

Čtěte také

Jiří Hlavatý už v minulosti částečně financoval výstavbu nedávno dokončených laboratoří v královédvorské nemocnici. O potřebě vybudovat nové operační sály se na hejtmanství mluví už několik let, schválené peníze by měly za nejistotou udělat tečku.

Výstavba sálů začne na podzim a hotovo by mělo být nejpozději do jednoho roku. Po administrativní stránce je všechno připraveno, říká hejtman Martin Červíček z ODS.
„My jsme museli modifikovat stávající projektové dokumentace, které jsme měli. A požádali jsme o prodloužení stavebního povolení."

Stávající operační sály budou opraveny a proměněny na dospávací jednotky tak, aby byla oblast pro operace oddělena od zbytku nemocnice.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související