Zemědělci mají pod střechou téměř všechno obilí, sklízí řepku a kukuřici, rozjíždí se i řepná kampaň

12. září 2024 08:14

Intenzivní deště, které předpovídají meteorologové na nejbližší dny, mohou na nějaký čas přibrzdit sklizně na podmáčených polích. Týkat se to nebude obilovin - ty jsou už prakticky kompletně sklizeny. Jak to s úrodou vypadá v Královéhradeckém kraji, na to jsme se zeptali Jiřího Černého z Agrární komory Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Začněme obilovinami. Byla sezóna z pohledu zemědělců dobrá?
Z hlediska výnosů byla sezóna mírně podprůměrná. Pokud se budeme bavit o oseté ploše, ta se snížila na úkor jiných plodin a nějakých neprodukčních ploch. Takže jsme zaznamenali řádově pětiprocentní snížení produkce v rámci celé republiky.

A co další plodiny, třeba řepka nebo cukrová řepa?
U řepky byl propad výraznější, tam se můžeme bavit na národní úrovni o nějakém pětinovém poklesu. Podílelo se na tom značnou měrou počasí. Pozdní jarní mrazy, ale nejen ty. Samozřejmě na to mělo vliv i to, že se potýkáme se všudypřítomnými zákazy a omezeními použití účinných látek na ochranu rostlin.

Následně se tak rozmnoží škůdci a poškodí plodiny takovým způsobem, že to potom má výrazný vliv na výnos a celkovou produkci.

Čtěte také

A co se týče cukrové řepy, tak právě včera byla zahájena řepná kampaň v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku. Zatím tak máme k dispozici pouze nějaké odhady před sklizní, které ukazují na mírně nadprůměrný výnos. Ale vše se ještě může zkomplikovat tím, že nepříznivé počasí může negativně ovlivnit průběh sklizně.

I rozvoj nějakých houbových chorob na listové ploše cukrové řepy. Což potom může mít vliv na cukernatost a celkovou výtěžnost cukru. Nicméně v současné situaci samozřejmě zemědělci reagují na počasí, to je jejich každodenní chleba. Tak došlo k tomu, že už před zahájením kampaně se sklidilo řepy trochu víc.

Tedy momentálně máme k dispozici na skládkách zhruba produkci na deset dní provozu cukrovaru. Takže doufáme, že až deště ustanou a voda trochu opadne, že budeme moci řepu dále sklízet.

Čtěte také

Jak se oproti loňsku změnily ceny sklízených plodin?
Realizační cena se poměrně výrazně snížila oproti loňskému roku. S tím také souvisí druhá záležitost a to jsou vstupy. Kdy my jsme ještě zakládali produkci, ať už to byly osiva nebo hnojiva za výrazně zvýšených nákladů při plynové krizi, kdy to mělo výrazný vliv na ceny vstupů. Takže teď prodáváme za nižší ceny s výrazně vyššími náklady.

Teď máme ještě z vaší strany jednu aktuální informaci, která se týká Krajských dožínek v Hradci Králové, které se měly konat v pátek a v sobotu.
S ohledem na předpověď počasí a možná rizika, kterou to s sebou přináší, a také na doporučení vlády, jsme se rozhodli krajské dožínky o tomto víkendu zrušit. Protože by tam hrozila nejrůznější rizika jak pro účastníky, tak i pro organizátory.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související