Přes milion tun řepy chce při kampani zpracovat cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku

12. říjen 2017

Letošní řepná kampaň je v plném proudu a jediný cukrovar v Královéhradeckém kraji v Českém Meziříčí jede už 31. den v nepřetržitém provozu. Zatím cukrovarníci zpracovali zhruba 223 tisíc tun cukrovky, což je asi 22 procent z celkového množství, které mají v Českém Meziříčí v plánu zpracovat. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Pilný.

Kolik tun cukrovky chtějí letos v Českém Meziříčí zpracovat?

Cukrovar v Českém Meziříčí čeká letos rekordně dlouhá kampaň. Ta má trvat 140 dní během kterých chtějí v cukrovaru zpracovat jeden milion a třicet tisíc tun řepy. Při celodenním provozu spotřebuje cukrovar denně zhruba 8000 tun cukrovky. A s tím souvisí i složitá logistika.

Branou cukrovaru projede denně až 300 kamionů s cukrovkou Pokračuje ředitel Petr Karkoš: „Svážíme to z okolí Hradecka samozřejmě. Z jedné strany Novobydžovsko, Jičínsko. Svážíme i okolí Českého Meziříčí, ale svážíme i vzdálenější kraje, jako bývalou oblast cukrovaru Hrochův Týnec, takže Chrudimsko. A svážíme částečně i z Moravy."

Řepa (ilustrační foto)

Jakou kvalitu má letošní úroda cukrové řepy?

Letošní výnosy cukrové řepy si zemědělci, kteří spolupracují s cukrovarem, a kterých je zhruba 200, pochvalují. Z jednoho hektaru získali až 80 tun cukrovky. Jenže kvůli deštivému podzimu nakonec trochu klesla cukernatost.

Vodou nasycená půda udělala velké problémy při samotné sklizni. To potvrzuje i Petr Karkoš: „Díky tomu deštivějšímu podzimu trošku klesla cukernatost, digesce, kolem 17 procent. Řepa je mnohem víc křehčí než minulé roky. A to je další problém, který činí to zpracování obtížnějším."

Kolik tun cukru chtějí letos v Českém Meziříčí vyrobit?

Po letošní řepné kampani by chtěli mít v cukrovaru vyrobených zhruba 140 tisíc tun cukru, což dává denní produkci zhruba tisíc tun.

Spustit audio