Ptačí hodinka. Máte krmítko? Pak můžete pomoci ornitologům sčítat opeřence a ještě se mnoho dozvíte

9. leden 2021 08:59

O tomto víkendu pořádá Česká společnost ornitologická už třetí ročník „Ptačí hodinky“. Tisíce lidí si opět vyhradí hodinu času pro pozorování a sčítání ptactva u vlastních krmítek. Pomohou tak odborníkům získat množství důležitých dat o ptačích druzích, které u nás přezimují.

Čtěte také

S Jiřím Flouskem, předsedou České společnosti ornitologické, se u krmítka ve vrchlabském zámeckém parku zastavila reportérka Eliška Pilařová.

Tříkrálová zima konečně přišla. Ve vrchlabském zámeckém parku je všechno zapadáno sněhem. Tak spolu s Jiřím Flouskem nasypeme do ptačího krmítka, přinesli jsme slunečnici.

A otevíráme Ptačí hodinku České společnosti ornitologické. Je to už její třetí ročník, takže nějaké poznatky už jistě jsou.

Čtěte také

„Ano, je to tak. Jedná se o akci takzvané občanské vědy, kdy se nejširší veřejnost může zapojit do sbírání dat, na první pohled triviálních, ale jestliže se zapojí desítky tisíc lidí, tak jsou potom ta data nesmírně cenná."

„Předloni se zapojilo 14 tisíc lidí a v loňském roce už 22 tisíc. Takže budeme-li pokračovat tímto způsobem, tak budeme mít za 10 let skvělá data o tom, jak se vyvíjí ptačí zimní populace."

Ptačí hodinka aneb sčítání u krmítka

Co to přesně znamená, jak na to?
„Můžeme například za oknem koukat na naše krmítko a sčítáme ptáčky přesně 60 minut. A od každého druhu si zapisujeme ten největší počet jedinců na krmítku nebo pod krmítkem, kam také občas potrava napadá."

Čtěte také

„Tudíž, pokud na začátku hodinky uvidíme na krmítku například pět sýkorek modřinek, uprostřed sedm a na konci třeba jednu, tak do záznamu píšeme číslo sedm. Na webové stránky České společnosti ornitologické lze ta data přímo zapsat. A jsou tam také vyobrazeny všechny nejběžnější ptačí druhy, které můžete na krmítku spatřit."

„Ono těch druhů zase není tak veliké množství. Řekl bych, že drtivá většina lidí pozná sýkorku koňadru a modřinku, další jsou vrabci domácí a polní, kos černý, zvonek zelený, brhlík."

Čtěte také

Můžeme si vzít k pozorování děti a spoustu věcí se naučíme.
„Samozřejmě. A myslím si, že možná mnoho dětí je spíše schopna to naučit své rodiče."

Připomínáme, že do zásypu na krmítku by nemělo jít nic z pečiva, nic z Vánoc. Nejlépe slunečnice.

Ptačí hodinka je v plném proudu. Končí se v neděli 10. ledna 2021. Pozorovat ptactvo je úžasná zábava.
„Určitě. Spoustu lidí to baví. Viděli jsme to na loňském třetinovém nárůstu pozorování oproti předloňskému roku," dodává Jiří Flousek.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související