Hnízdění ptáků ve městech je stále obtížnější. Ve Dvoře Králové jim připravili 50 nových budek

5. duben 2018 10:30

Kvůli zateplování domů nebo uzavírání balkónů je zahnízdění ptáků ve městech stále obtížnější. Někde se právě proto snaží špačkům, sýkorkám a nebo třeba i netopýrům nahradit dřívější přirozená útočiště budkami. Ve Dvoře Králové nad Labem jich rozmístili pět desítek a byl u toho reportér Václav Plecháček.

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem nakoupila nové ptačí budky. Chce tak podpořit ochranu ptactva při hnízdění. Na různých místech města se tak objevily špačníky, sýkorníky a nebo denní úkryty pro netopýry.

Při rozmísťování budek byl i náš reportér Václav Plecháček, jeho průvodcem Aleš Svoboda. „Popíšeme špačník. S3. My chceme vědět, co v každé budce, na každé GPS pozici hnízdí. Jestli je ta budka daná správně. Proto si je všechny popíšeme. Když zjistíme, že byla několik let prázdná, tak ji přemístíme na jiné místo."

Tato budka vypadá trochu jako starodávné hodiny, ze kterých vyletí kukačka. Ta je určená pro špačka?

„Ano, ta je přesně pro špačka. Má větší vletový otvor než ty sýkorníky co tady máme. A tady to má ještě prostor proti predátorům. Aby tam třeba kuna nebo kočka nesáhla," vysvětluje Aleš Svoboda.

50 nových ptačích budek ve Dvoře Králové nad Labem

„Budky umisťujeme na stromy do výšky asi čtyř a půl metru. Je to hlavně proto, abychom ta zvířata nerušili a aby někdo také ty budky neodnesl, kdyby se mu třeba některá líbila," usmívá se Aleš Svoboda.

Jsme prakticky kousek od centra Dvora Králové nad Labem. Proč se umisťují ptačí budky právě tady?

„Protože v tomto prostředí není dostatek hnízdních dutin. Samozřejmě v parcích ano. Ale tady probíhají prořezávky, támhle třeba chybí strom, který byl velký a mohly tam být dutiny. Takže to je náhrada za tohleto. Zároveň chceme ptáky představit obyvatelům, aby je mohli přímo pozorovat," říká Aleš Svoboda.

50 nových ptačích budek ve Dvoře Králové nad Labem

Instalují se budly pro špačky, pro sýkorky. Ale jsou tu také budky pro netopýry. Ty se budou dávat kam?

„Tady na to náměstí půjde jedna, tam na opačný konec za pomník. Jsou to denní úkryty pro netopýry. Dvoukomorové budky. Když ji otevřeme, tak je tam druhá komora a vlez je zespodu. Netopýři tam prolezou a schovají se v té druhé komoře, aby na ně nedosáhli predátoři. A my je umisťujeme tak, aby tam nefoukalo a nesvítilo na ně," doplňuje Aleš Svoboda.

Za 50 ptačích budek a jejich rozmístění zaplatila radnice ve Dvoře Králové nad Labem necelých 30 tisíc korun. V průběhu roku nechá zkontrolovat jejich obsazenost.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související