Ornitolog Miroslav Dusík kontroluje budky dravých ptáků. V CHKO Broumovsko je jich na 200

24. duben 2020

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko by letos zemědělci neměli mít problém s přemnoženými hraboši a dalšími hlodavci. Myslí si to ornitolog, který má na starosti kontroly budek dravých ptáků. Těch je v rámci biologické ochrany v CHKO dvě stě, zhruba šest na každý čtvereční kilometr. Některé ochranáři umístili v lese, jiné prakticky doprostřed pole. 

Kráčíme po polní cestě u obce Vižňov na dohled od česko-polských hranic. Ornitolog Miroslav Dusík si vzal žebřík a společně míříme k asi 50 metrů vzdálenému sloupu elektrického vedení. Na něm je umístěna jedna z ptačích budek.

Čtěte také

„Poštolka v budce sedí, je vidět hlavička. Pomaličku se přiblížíme a ona odlétne pryč. Podíváme se, kolik tam má vajíček," říká Miroslav Dusík.
„To jsou úžasní ptáci, poštolky tady na Broumovsku. Používají se vlastně spolu s ostatními sovami jako ochrana pozemku proti drobným hlodavcům. Jsou to velmi výkonní predátoři. Jedna poštolka uloví dva až tři hraboše denně. Takže pozemky dobře dokáží očistit od škůdců."

Člověk by očekával takovou budku spíš někde na okraji lesa. Tady ovšem široko daleko žádný strom není.
„Dáváme tyto budky pro poštolky do otevřeného terénu. Na těch sloupech jsou dobře chráněny proti kunám. A poštolky takovým hnízdům také dávají přednost. Mají odtud nádherný rozhled do krajiny a cítí se tam bezpečně."

Jdeme se podívat nahoru do budky

Budka je ve výšce pět metrů. Kontrola trvá jen chvíli. Uvnitř jsou čtyři vajíčka. Což je podle Miroslava Dusíka spíše podprůměrné množství.
„Je to známka toho, že v krajině těch hrabošů není tolik. V loňském roce zde hnízdilo velké množství poštolek. Tedy přemnožení hlodavců, které bylo v celé republice, tady vůbec nenastalo. A když mají málo kořisti, tak si predátoři regulují počet mláďat tím, že snesou méně vajíček."

Ornitolog Miroslav Dusík kontroluje budky dravých ptáků. V CHKO Broumovsko je jich na 200

Následuje další kontrola, tentokrát jen kousek za obcí Hynčice. Na kraji lesa je další ptačí budka. Vypadá ale jinak než ta předchozí, je určena pro jiný druh dravých ptáků.

Čtěte také

„Tahle je pro puštíka obecného, to je naše nejhojnější sovička. Obývá okraje lesů a ošetřuje porosty podél lesních celků, případně zalétává lovit i do onoho lesního prostředí na větší mýtiny. Tam, kde se zalesňuje, dokáže tlumit hlodavce," vysvětluje Miroslav Dusík.

Tentokrát dopadla kontrola úplně jinak. Hnízdiště je opuštěné.
„Ale to je zase známka toho, že v krajině okolo této budky není dostatek kořisti. Proto samička hnízdění vynechá. Zahnízdí vždy v roce, kdy uživí mláďata."

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko je zhruba 200 podobných ptačích budek. Jejich kontrola trvá zhruba měsíc. Do některých se totiž ornitolog Miroslav Dusík vrací opakovaně. Během jednoho dne zvládne zkontrolovat asi 20 hnízdišť.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.