Pro velkou část Česka dál platí nejvyšší stupeň výstrahy meteorologů před silným deštěm a povodněmi

13. září 2024

Na mnoha místech Česka vytrvale prší, platí nejvyšší možná výstraha meteorologů. Města a obce se připravují na možné povodně, dlouhotrvající déšť může doprovázet i silný vítr. Aktuální informace z Královéhradeckého kraje nabízí reportér Václav Plecháček.

Podle meteorologů můžou hladiny potoků a řek překročit třetí povodňový stupeň. Jak to vypadá právě v téhle chvíli?
Mám zatím dobré zprávy. Hladiny řek v Královéhradeckém kraji jsou podle údajů webu Českého hydrometeorologického ústavu stále v normálu, na některých tocích ale modelová předpověď ukazuje možné stoupání.

Čtěte také

Například Cidlina v Novém Bydžově v tuto dobu podle modelu s pravděpodobností na 90 procent překročí 1. povodňový stupeň.

Na Orlici v Týništi nad Orlicí také model předpovídá stoupání hladiny a podle něj existuje až 80 procentní pravděpodobnost, že půjde o 3. povodňový stupeň, tedy ohrožení. Zatím ale opakuji, je klid.

Zvýšené hladiny aktuálně registrují vodohospodáři na 16 místech republiky, především na východě. Ve dvou případech jde o 2. stupeň povodňové aktivity a na ostatních 1. stupeň. Ten znamená bdělost.

Čtěte také

Extrémní stupeň nebezpečí povodní předpovídají meteorologové pro velkou část Královéhradeckého kraje minimálně do pondělí. Co je ideální udělat pro zmírnění případných škod?
Na krizový scénář se připravuje řada měst a obcí. V pohotovosti jsou lidé i technika. Připravené jsou i prostory pro případné evakuované osoby, tak je tomu například v Hronově. V Kostelci nad Orlicí dobrovolníci a hasiči připravili přes 800 pytlů s pískem, které by měly chránit především dům s pečovatelskou službou.

Dobrovolní hasiči v Albrechticích nad Orlicí osadili čerpadla u nejvíce ohrožených domů. Pytle s pískem jsou připraveny i jinde, třeba v Borohrádku. Některá města ale dopředu půjčit pytle s pískem, čerpadla nebo elektrocentrály odmítají. Rozdělí je až v případě ohrožení tak, kde to bude zapotřebí.

Čtěte také

Z části jsou tak přípravy na možné rozvodnění řek na samotných lidech. Vlastníci nemovitostí u vodních toků by měli odvézt svá auta a odstranit všechny další věci, které by mohla vysoká voda vzít s sebou.

Zasahovat jsou připravené všechny složky integrovaného záchranného systému. Kolik práce měli hasiči v posledních hodinách?
Dnes zatím v Královéhradeckém kraji kvůli počasí vůbec hasiči nevyjížděli. Od včerejšího rána evidují v kraji 11 výjezdů spojených s deštěm. Většinou odstraňovali popadané větve nebo celé stromy. A v Kohoutově na Trutnovsku čerpali vodu ze sklepa rodinného domu.

Situace se ale může rychle měnit, výrazně se může lišit třeba i v jednom městě nebo obci. Jak lidé získají aktuální informace?
Různě. Například prostřednictvím letáků, SMS zpráv, za pomoci místního rozhlasu nebo sociálních sítí. Někde členové krizového štábu navštěvují nejvíce ohrožené objekty poblíž řek a informují jejich obyvatele o případném dalším postupu.

Čtěte také

Odborníci lidem doporučují sledovat relevantní informační zdroje, mít dobité své mobilní telefony a powerbanky pro případ výpadku elektrického proudu, mít zajištěn dostatek pitné vody a v ohrožených oblastech i sbalené evakuační zavazadlo. V něm by neměly chybět doklady, léky, spacák a oblečení, nebo voda a jídlo na dva až tři dny.

O víkendu hrozí na severu Královéhradeckého kraje místy dvacetiletá až padesátiletá voda. Upřesní to páteční model hydrometeorologů, uvedl po zasedání krajské povodňové komise hejtman Martin Červíček z ODS. Samosprávy i složky integrovaného záchranného systému se podle něj na případnou velkou vodu s dostatečným časovým předstihem připravují.

Krajskou povodňovou komisi tvoří i představitelé hasičů, policie, armády, Povodí Labe, Lesů ČR, hygieniků, meteorologů a dalších organizací. Podle hejtmana je vedení kraje v úzkém kontaktu také se starosty obcí s rozšířenou působností, kteří svolali vlastní povodňové komise.

Spustit audio

Související