Pro miminko je nejlepším místem na světě láskyplná mateřská náruč. Víte, jak dítě správně pochovat?

11. březen 2021

Bezpečí pro malého človíčka představuje nejen náruč mámina, ale i tátova, dědova či babiččina. A když na to trochu dohlédneme, malého brášku či sestřičku si rádi pochovají i starší sourozenci. Ale je moc důležité vědět, jak!

Čtěte také

Trápí vás neklid, nespavost či nespokojenost miminka v poloze na břiše? Nechce se vašemu miminku přetáčet na obě strany nebo se nechce plazit či lézt? Poradíme vám.

Hostem radioporadny byla fyzioterapeutka z Poradny psychomotorického vývoje kojenců v Trutnově Mgr. Iva Bolehovská.

Nevhodný způsob péče o dítě může být příčinou nespokojenosti a plačtivosti dítěte, bolestí bříška i jeho špatného prospívání.

Následkem pak může být vadné držení těla, špatná funkce vnitřních orgánů, roztěkanost, nesoustředěná pozornost a spousta zdravotních problémů dítěte po celý život.

Čtěte také

Řešením může být překvapivě něco tak jednoduchého, jako je správná manipulace s miminkem či batoletem. Její zásady by měli znát nejen rodiče, ale všichni, kteří s péčí o dítě pomáhají.

A naopak - správnou péčí můžeme ovlivnit nejenom pevné zdraví a dobré prospívání dítěte, ale také kvalitní fungování celé rodiny.

Důležité je, nevhodným způsobem neurychlovat přirozený psychomotorický vývoj dítěte, neposazovat ho, dokud si nesedne samo - překvapivě by mělo dřív lézt než sedět. Nestavět, dokud se samo nepostaví, a nevodit za ručičky, dokud nedokáže chodit samo bez opory.

Iva Bolehovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Ivou Bolehovskou, která upozornila na chyby, kterých se nevědomky v péči o novorozeně či batole dopouštíme a poradila, jak na to jít správně, si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.