Přemýšlejte o osudu svého majetku, předejdete sporům v rodině. Co člověk, to jiný případ a názor

5. únor 2024

Radioporadna věnovaná majetku. Někdo o něm přemýšlí hned, jak ho nabyde, jiní se tím příliš nezaobírají. Ale možná každého někdy napadlo, co bude s domem, chatou, bytem či zahradou, až tady nebudu. Je lepší vše darovat ještě za života nebo nechat dělení na dědickém řízení? A ať se pozůstalí ideálně dohodnou. Do problémů se ale asi nikdo dostat nechce.

O dědictví, darech a také o tom, jak k majetku přistupovat, si povídáme s Mgr. Veronikou Obrovskou, odbornou sociální poradkyní z Občanské poradny v Hradci Králové.

Sepište svoji závěť, kde vše rozmyslíte. I když máte dobrou komunikaci v rodině, tak je dobré tohle citlivé téma rozebírat.
Mgr. Veronika Obrovská, odborná sociální poradkyně z Občanské poradny v Hradci Králové

Nechat osud svého majetku náhodě nebo jej mít už dopředu ošetřený?
Radíme, aby opravdu všichni, co majetek mají nebo by k němu nějakým způsobem dojít mohli, si svůj majetek ošetřili. Minimálně ve smyslu už přemýšlet nad tím, aby nevznikly nějaké spory v rodině nebo v jiných řízeních.

Čtěte také

Čím si ty spory vysvětlujete, je to snad to odvěké téma? Co to o lidech vypovídá?
Někdo majetek nabije znenadání. Někdo o tom ví, ale ona situace, když už k tomu přijde, tak je samozřejmě pro každého rozdílná. Je individuální, jak s tím ten člověk naloží.
Co člověk, to jiný názor a jiný případ. Myslím, že mnozí zaznamenali i nedávný případ, kdy žena z Náchodska zfalšovala manželovu závěť. Ostatní dědice chtěla připravit o peníze, ale podvod nakonec vyšel najevo, když se našla ta pravá závěť. Přičemž teď té ženě a všem, kteří se na tom podíleli, hrozí až 12 let vězení.

Jak tedy případným sporům zabránit? Existuje nějaký všeobecný návod?
Jeden bych měla. Je vždy dobré o tom přemýšlet a pokud to máme vymyšlené, tak už si sepsat danou závěť. Byť může být sepsána doma s vlastním podpisem, s datem a nemusí být nikde uložena. Samozřejmě je vždy lepší, když je uložena například u notáře, aby se neztratila. Tam se dají určité věci ošetřit. Ale i když je dobrá komunikace v rodině, tak i toto citlivé téma je dobré rozebírat.

Pokud máme vymyšleno komu a co, tak je lepší to vyřešit ještě za života a darovat. Je to varianta, kterou můžeme učinit hned.
Mgr. Veronika Obrovská, odborná sociální poradkyně z Občanské poradny v Hradci Králové

Komunikace je určitě nejpodstatnější. Podle statistik je asi 15 procent lidí, kteří se nedohodnou. Tedy těch rozumnějších je stále více. Kdy tedy začít uvažovat o věcech, co s naším majetkem bude?
Klidně dnes, kdykoliv. Určitě neváhat, protože to není otázka pouze lidí ve stáří nebo těch, kteří mají velké majetky. I mladí lidé o tom mohou přemýšlet, pakliže nějaký majetek mají. Protože dost často je v rodinách majetek z darovacích smluv nebo nějakým způsobem už upravené majetky na základě kupních smluv.

Čtěte také

Protože nikdy nevíte, co se může stát. Samozřejmě, i když člověk nemá děti, tak má stále rodiče. Tedy i v takovém případě je samozřejmě na místě dědické řízení.

Je lepší darovat nebo zahrnout do dědictví?
Pokud máme vymyšleno komu a co, tak je je lepší to vyřešit ještě za života a darovat. Je to varianta, kterou můžeme učinit hned. Na druhou stranu, pokud si chceme majetek nechat a počkat, až dojde k tomu očekávanému dni, který nás každého čeká, tak se to samozřejmě dá řešit i v rámci dědického řízení. Ale nemusí to být už podle představ toho daného zemřelého.

Celou radioporadnu nejen o problematice dědického řízení s odbornou sociální poradkyní Mgr. Veronikou Obrovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související